ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
2

Літаки-гвинтокрили і секрети Coca-Cola. Щоденник «Захоплюючих канікул»

Серпень 20, 2017

Ми побували в найбільшому музеї авіації Східної Європи і дізналися, як готують популярну «Колу» під Києвом!

Нагадаємо, що з 1 червня «Полілог» і БФ «Анкора» щотижня організовують безкоштовні пізнавальні екскурсії для школярів-переселенців в рамках благодійної акції «Захоплюючі канікули». Дізнатися про майбутню поїздку і зареєструвати дитину можна за посиланням на сайті.

Отже, після відвідування страусиної ферми і Верховної Ради наша дружна компанія вирушила до Державного музею авіації України, що сусідить зі столичним аеропортом Жуляни.

aviamuzey_obsh

Він існує всього 14 років, і визнаний найбільшим історико-технічним музеєм Східної Європи. Під відкритим небом на плацу колишньої навчально-авіаційної бази зібрана багатюща експозиція з 90 літаків і вертольотів цивільної та військової авіації – розробки всіх провідних конструкторських бюро радянського періоду і нові зразки.

muzeyavia

anatra

Макет літака-розвідника Анатра-Анасаль (по імені чеського підприємця) створений понад 100 років тому в Одесі. Перший серійний літак, який випускався на території України

Тут же ми побачили «безпілотники» та колекцію авіадвигунів. Деякі експонати – дуже рідкісні, як-от як МіГ-15УТИ і Мі-1М, а інші геть унікальні.

bespilotniki

Наприклад, представлений нам об’єкт «181», який сконструювали в Києві років 30 тому для навчання пілотів СРСР, однак через фінансову кризу 90-х так і не підняли в повітря.

181

У супроводі гіда Володимира Леонідовича ми побували на борту легендарного вертольота МІ-26, в якому може поміститися індійський слон.

mi26

mi261

cabine

samopisec

Пробралися в літак Іл-76, де змогли посидіти за штурвалом і відчути себе справжніми пілотами.

il

kabineil

На багатьох літаках основні системи досі в робочому стані

До речі, взяти участь у збереженні авіаційних пам’яток України може кожен, додавши інформацію з фото цікавого експоната до спеціальної карти на офіційній сторінці музею.

polyarnaya-aviaciya

Літак полярної авіації

Коли на вулиці 35+, екскурсія в цех прохолодних напоїв – справжній порятунок! За ним ми і попрямували в село Велика Димерка під Києвом. Саме тут, на 25 га території, розмістився другий за величиною завод компанії Coca-Cola – «Кока-Кола Беверіджиз Україна».

coca

Ці дві гігантські, всіма пізнавані яскраво-червоні баночки видно здалеку. У них – вода зі свердловин Сеноманського (220 м) і Юрського (390 м) горизонтів для приготування «Коли», мінеральної води і енергетичних напоїв

За словами нашого гіда Максима, завод сам забезпечує себе питною водою і вуглецем для виробництва газованих напоїв.

Наша екскурсія розпочалася в інтерактивному музеї підприємства. Тут зібрані бляшані та скляні пляшки «Коли» з усіх куточків світу, а також колоритні експонати, повз які байдуже не пройти.

machina

maket

maketzavodu

Макет заводу, який розміщюється на 25 га території під Києвом

Як нам розповіли, загалом в світі існує більше трьох тисяч видів цього напою, а слово Coca-Cola – друге за впізнаваністю після слова «Ок» (з англійської – «все в порядку»).

ryby-na-polu

У музеї заводу риби плавають в акваріумі і на підлозі

Про те, що популярну понад півтора століття «Колу» винайшов американський фармацевт Джон Пембертон, чули більшість. Сам Пембертон, до речі, виписував свій сироп від «головного болю і нервів».

Коли ж на наших очах екскурсовод став змішувати прості інгредієнти – цукор, воду і соду, а потім додав «секретний» сироп, і вийшла знайома своїм смаком Coca-Cola, діти прийшли в захват.

prigotovleniye

«Цей сироп ми отримуємо з Європи. Він складається з пряно-ароматичних речовин, кофеїну і карамелі », – розповіли нам.

degustaciya

Під час екскурсії всі змогли досхочу продегустувати не лише «Колу», а й інші напої з газом

Після перегляду фільму про компанію в затишному кінозалі музею й фотосесії з величезною пляшкою «Коли» ми, нарешті, наділи халати, чепчики, бахіли і побігли на довгоочікувану екскурсію виробництвом.

proizvodstvo

Процес змішування інгредієнтів і безпосереднього отримання напою нам підгледіти не вдалося, але ми познайомилися з основним ланцюжком виробництва «безалкоголки» – від появи пляшок, до відправки їх на склад готової продукції.

v-cehu

sklad
На згадку нам подарували пляшечки з «Колою» і соки, а також колективне фото у фірмовій рамочці.

podarunky

photocola

Щиро дякуємо нашим партнерам за гостинність і підтримку!

Про те, як пройшли інші наші екскурсії – читайте в фотозвітах «Кіносело, леви і діти», а також «Бокс і політ у космос – done!».

    Огромное спасибо за Интересные каникулы ! Очень рады таким проектам ! Спасибо ,Полилог ,что Вы есть !

    Наталья, спасибо Вам за положительные отзывы!)