ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
2

Не можеш знайти роботу – отримай грант на навчання і розпочни нову кар’єру!

Лютий 7, 2017

Понад 500 переселенців пройшли безкоштовні освітні курси, ще стільки ж влаштувалися на нову роботу завдяки проектам з перепідготовки та працевлаштування ВПО від благодійного фонду «Карітас України».

Про умови та деталі участі в інтерв’ю «Полілогу» розповіла координатор проектів і програм для внутрішньо переміщених осіб «Карітас Харків» Наталія Малютіна. До речі, Наталія – переселенка з Єнакієвого Донецької області. В її харківській команді «Карітас» сьогодні працює багато ВПО, котрі активно допомагають землякам.

natalya-malyutina

Наталія Малютіна, координатор проектів і програм для внутрішньо переміщених осіб «Карітас Харків»

– Наталіє, у нас часто запитують, чому такі важливі для переселенців проекти «Карітас України», зокрема, гранти на перепідготовку, зосереджені переважно в східних регіонах, адже ВПО роз’їхалися по всій Україні. Могли б ви пояснити таку географію проектів?

Під час запуску проектів ми брали до уваги регіони, куди перемістилася найбільша кількість ВПО. Відповідно, були обрані Донецька область (Краматорськ, Слов’янськ, Маріуполь), місто Харків і Харківська область, Полтава, Сумська область, Запоріжжя та Запорізька область, де зареєстровано найбільше переселенців.

– Що собою являє індивідуальний грант на перепідготовку?

Оскільки конфлікт затягнувся, перед багатьма ВПО гостро постало питання перекваліфікації. Частина мають професії, не затребувані в регіонах поселення, іншим бракує кваліфікації, аби отримувати гідну заробітну плату. Наприклад, багато фахівців гірничодобувної галузі незатребувані на ринку праці в регіонах.

Грант на перепідготовку – це можливість безкоштовно і за короткий термін підвищити кваліфікацію або освоїти нові затребувані сьогодні навички, наприклад, у сфері IT чи індустрії краси.

13254867_1076881432387339_9131704367958170520_o

– Підкажіть, гранти на навчання за популярними сьогодні напрямками IT і дизайн можна отримати у всіх названих містах?

Так, але навчатимуть різні наші партнери. Наприклад, у Маріуполі це Комп’ютерна Академія Шаг, в інших містах − Go IT, Spalah IT-school та інші. Крім того, з 2016 року пройти безкоштовні курси можна також у Бердянську та Дніпрі.

%d0%90%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%80-%d0%9a%d0%be%d1%82-qa

– Якими є умови участі?

Спочатку необхідно заповнити анкету, розміщену на нашому сайті або на офіційних сторінках у Facebook та у VK. Перевага надається ВПО, які наразі офіційно не працевлаштовані, або їхня професія неактуальна для регіону проживання, або ж вони мали значну перерву в роботі (відпустка по догляду за дитиною тощо).

У кандидата обов’язково має бути сильна мотивація і можливість протягом декількох місяців проходити навчання (зазвичай заняття проводяться тричі на тиждень, у вечірній час).

Після заповнення анкети ми запрошуємо на співбесіду – особисте спілкування з координатором проекту перенавчання та з рекрутерами, які надалі допомагатимуть в пошуку роботи. Якщо потрібне специфічне навчання, ми запрошуємо представників навчальних центрів.

13226716_1066752790066870_1490945139867629634_n

– Тобто, якщо у запропонованому вами переліку немає потрібної спеціальності, ви все одно допоможете в навчанні?

Так. Наприклад, в Харкові до нас звернулася юрист, яка потребувала в навчальному курсі з захисту прав у IT-сфері. Вона отримала індивідуальний грант і пройшла навчання на базі Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого.

– А які обмеження існують при виборі курсів?

Обмеження за термінами навчання – не більше чотирьох місяців і за сумою, яка може бути виділена на кожного бенефіціара. У нас є середній чек – середня вартість навчання за спеціальністю. Залежно від обраного напрямку це може бути 3 тис. грн, а може і 12 тис. грн.

– Якщо переселенець зареєстрований в регіоні, що не бере участі у вашому проекті, чи може він пройти навчання?

Так, це можливо. Для цього не обов’язково проходити перереєстрацію як ВПО. У нас можна навчатися у без довідки переселенця. Ви можете приїхати на час навчання до найближчого міста, в якому діє проект. Якщо ми бачимо, що у людини місцем прописки вказані Донецька, Луганська області чи Криму, вона може претендувати на грант. Були випадки, коли ми допомагали у навчанні представникам місцевого населення, котрі опинилися в складній життєвій ситуації.

– Чи можуть ВПО обрати кілька спеціальностей в рамках проекту?

На жаль, ні. За умовами, грант надається лише на навчання за одним напрямком. Тому, якщо під час співбесіди людина має сумніви, обирає між декількома абсолютно різними спеціальностями, ми пропонуємо пройти профорієнтаційне тестування. У нас є ліцензійна програма, що допомагає виявити сфери діяльності, інтереси та мотивації. Крім того, можлива консультація психолога. Все це дозволяє кандидату визначитися з вибором того чи іншого напрямку для проходження безкоштовного навчання.

img_8513

– Чи можна пройти профорієнтаційне тестування і навчання онлайн?

Що стосується тестування онлайн, на жаль, поки що такої можливості немає. Необхідна особиста присутність і консультація за результатами тесту. Але ми розглядаємо таку можливість в подальшому, і розробники програми над цим працюють. Навчання в рамках проекту індивідуальних грантів на перепідготовку в основному є очним. Однак на нашому сайті ми також розміщуємо посилання на онлайн курси, які переселенці можуть пройти віддалено.

stn_6021

– Який документ отримає переселенець по завершенню навчання в рамках грантового проекту?

Сертифікат або диплом. Частина навчальних закладів, з якими ми співпрацюємо, видають дипломи державного зразка. Ми працюємо лише з ліцензованими навчальними центрами.

– Які можливості в плані працевлаштування можуть знайти для себе переселенці з інших регіонів?

Аби підтримати переселенців по всій Україні в питаннях працевлаштування на сайті careerfornewlife.com створена база вакансій від 801 зареєстрованого на сайті роботодавця. Це компанії, які готові брати на роботу переселенців у різних регіонах України. В рамках проекту вже працевлаштувалися 526 осіб з числа ВПО та місцевого населення.

Крім того, через форму на нашому сайті кожен може отримати безкоштовну онлайн-консультацію з питань працевлаштування, в тому числі й закордоном. До нас дуже часто звертаються за подібною інформацією, ми надаємо юридичну допомогу та попереджаємо переселенців про всі ризики, пов’язані з трудовою міграцією.

infographic

– За офіційними даними, значна частина переселенців – люди віком 40+, яким складно знайти нову роботу і зважитися на зміну діяльності. Що ви можете їм порадити?

Бути сміливішими і не зациклюватися на цифрі, зазначеній у паспорті. Так, більшість роботодавців встановлюють вікові обмеження, однак активність і вміння якісно себе представити можуть стати вашими перевагами. Для старшого покоління ВПО ми проводимо тренінги, під час яких допомагаємо підвищити самооцінку, підготуватися до співбесіди і написати якісне резюме. В рамках проекту з працевлаштування також діяла міні школа з комп’ютерної грамотності для старшого населення у Запоріжжі, Харкові та Краматорську. Найближчим часом ми плануємо відновити ці заняття.

Ще одна порада – не соромтеся звертатися до фондів та організацій ВПО. Наші команди працюють, аби вам допомагати!

ukraine-map-city_ukr

    Добрый вечер! Я переселенец из Донецка! Живем сейчас в Купянске -Харьковская обл. Являюсь инвалидом 3 группы. Скажите есть программа грантов,которая помогла бы мне выучиться и сдать на права! В последствии,что бы работать в этой сфере,авто перевозок!?

    Добрый вечер, Виталий! Подобные гранты проводит Каритас Украины. Вам стоит обратиться непосредственно к ним, в Каритас Украины в Харькове по номеру горячей линии (050) 3000-248 или к координатору программ по трудоустройству: Веронике Сотуле – (050) 305-70-04.

    Если мы еще можем Вам помочь, обращайтесь!