ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською

Взяти грант. Молочна справа

Із чим стикаються ті, в кого повірили грантодавці, чому гинуть ідеї і що важливіше за гроші? Цикл публікацій «Взяти грант» – про те, що залишається за кадром популярних у ЗМІ історій успіху.

Під час поїздки Донеччиною «Полілог» познайомився з родиною Шур. Колишній шахтар Віталій і дружна команда родичів підкорили нас нездоланною працьовитістю і позитивом. Впевнені: їхній досвід перемог і невдач може стати в нагоді!

Корова на ковзанах

Десяток переломів, опіків і перспектива до кінця днів просидіти у інвалідному візку. Вибух на Свято-Покровській шахті у грудні 2013-го перекинув життя Віталія Шура догори дригом.

«Вірив, що буду ходити, і пішов …», – згадує 46-річний гірник. На його бурому, стомлено усміхненому обличчі, виблискує піт. Ми застали Віталія після нічної зміни, але не в шахтній виробці, а на його власній молочній фермі, у 30 хвилинах їзди від районного центру Добропілля Донецької області.

vitalij

Тут, у селі Шостаківка на підконтрольній українському уряду території, разом із синами та дружиною Інною він переобладнав покинуту з радянських часів племінну станцію під новий цех з виробництва органічного молока та кисломолочної продукції.

Сімейній фермі Шур трохи більше року. За добу підприємство випускає близько двох тонн «молочки» з веселою коровою в ковзанах на етикетці «Зимова казка».

vershky

Саме на пакувальну лінію Віталій та Інна отримали свій перший грант – 250 тисяч гривень від Програми розвитку ООН в Україні.

«У 2016 році знайомі з Добропілля запропонували взяти участь у конкурсі ПРООН. Ми подали заявку і пройшли всі етапи відбору, – розповідає Інна Шур. – Спочатку хотіли на грант купити молочну лінію, але доки оформлялися документи, виявилось, що цієї суми не вистачає. Тож придбали лінію пакувальну».

linija-pakuvannya

Фермери стали шукати нові можливості. Ще 200 тисяч гривень «Зимова казка» отримала на лінію переробки молока за проектом компанії ДТЕК. Півмільйона на холодильне обладнання сімейство Шур «відвоювало» в регіональній програмі «Український донецький куркуль».

Сьогодні ферма виробляє пастеризоване молоко, сири (сулугуні, фета, бринза, моцарела), сир, сметану, і вершкове масло. Основна частина продукції йде не в магазини, а на шахти («молоко за шкідливі умови праці»), в котельні, дитячі садки та інтернати в двох районах області. У планах фермерського господарства – збільшити поголів’я з 35 до 50 корів, відкрити фірмовий магазин і розпочати виробництво морозива.

ceh

forma-dlya-masla

Форми для застигання вершкового масла ручної роботи

Грант є. Які проблеми?

• Недолік навичок в бізнесі і обраній справі

Наші герої зізнаються, що перші півроку роботи сімейного підприємства були для них справжнім «пеклом». Не все задумане вдавалося, бракувало знань, досвіду і робочих рук.

Виробничі процеси в цеху лягли на 44-річну Інну. Технолог за освітою, до відкриття фермерського господарства вона тримала корову, продавала молоко на ринку. За її плечима кухарський досвід і завідування пекарнею. Проте в молочному цеху Інні в буквальному сенсі довелося починати з «абетки» – розбиратися в кислотності, жирності та інших премудростях виробництва молочних продуктів.

Випробуванням на міцність для сім’ї стали сири.

«Поросята святкували, коли ми їм виливали продукти після невдалих експериментів», – згадує фермер Віталій Шур.

Інна запевняє: приготувати справжній сир лише по відео і рецептам в інтернет не вийде, адже в них не вказані безліч технологічних нюансів! Розібратися фермерам-початківцям допомогла поїздка в Грузію та «радянські» довідники.

knygy

До слова, сьогодні можна пройти безкоштовні курси і перекваліфікуватися в рамках програм таких організацій, як ПРООН, «Карітас України» і «Міжнародна організація з міграції». Шукайте можливості!

• Конкуренція і специфічність продукту

«Зимовій казці», як невеликому фермерському господарству, виявилося непросто пробитися на місцевий молочний ринок. Органічне молоко – продукт із терміном зберігання до п’яти днів. Смакові переваги і натуральність для торгових мереж і покупців – поки що не аргумент, тож конкурувати з великими виробниками складно. Тому фермери зупинилися на співпраці з підприємствами – постійними замовниками «молочки».

• Дефіцит кадрів

Сьогодні на фермі «Зимова казка» працює вся сім’я Шур – Інна, Віталій і двоє дорослих синів, а також автослюсар Тимур, який виїхав з окупованого Донецька.

tehnika

tymur

Корми вирощують і заготовляють самі. За словами Віталія, залучити совісних пастухів і доярок на ферму непросто, а відшукати технолога виявилося взагалі надскладним завданням.

«У центрі зайнятості на наш запит пропонують кандидатури, але проблема або в небажанні людей працювати, або у відсутності необхідної кваліфікації», – пояснює Віталій.

• Напружений графік

Як відзначають фермери, багатьох, кому допомогли відкрити власну справу, підводить початкова установка.

«Знаємо про випадки, коли, отримавши грант, люди попрацювали місяць-два і закрилися, – розповідає Інна Шур. – Чому? Бізнес – це, перш за все, праця. Часто люди помилково вважають, що власна справа – це тільки, коли на тебе інші працюють».

rodyna-shur

Сім’я Віталія та Інни виявилася готовою віддавати роботі всі свої сили і час, жертвуючи сном, вихідними та відпусткою.

«Буває, спимо всього по кілька годин: виробництво сиру, ряжанки, вимагає більше 12 годин контролю. Потрібно виконати замовлення в термін, і неважливо – захворів ти чи втомився», – ділиться Інна.

«Наше море – це ферма, – сміючись, зауважує чоловік Віталій – але нею ми живемо».

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.