ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
2

Донецьк у бокалі: «Терикон» посеред Львова

Жовтень 5, 2016

Його дім розтрощили снаряди, а бар, яким він володів і де працював, захопили окупанти. Рік тому корінний донеччанин Олександр Хребет не просив прихистку і допомоги, а сам став активно допомагати.

27-річний політолог з нуля розпочав власну справу, відкривши музичний бар у Львові, де кількість рекреацій на одного містянина є чи не найбільшою в країні. Тут він колись жив і сюди знову повертався.

bar_piano_2«Не є важливим звідки ти і якою мовою говориш, – пояснює «Полілогу» Олександр. – Головне те, яку атмосферу довкола себе створюєш».

Сьогодні у закладі переселенця грають джаз львів’яни і вихідці з Донбасу – як відомі, так і початківці. Останнім Олександр охоче допомагає розвиватися. Під музику тут гуртуються колишні «східняки» – знайомляться з місцевими, руйнують затерті стереотипи і стають «своїми».

bar_piano_1У команді молодого підприємця працюють земляки-переселенці, а також друзі, близькі та рідні.

Нещодавно мережею розлетілися фото Олександрового меню з назвами коктейлів на честь визначних місць Донецька та відомих донбасівців. Проросійські сайти назвали ідею зухвалою витівкою, проукраїнські – оригінальним маркетинговим кроком. За словами ж власника, меню створювалось виключно для дружньої вечірки посеред літа, але через популярність, «донецькі» назви так і залишились в карті закладу.

«Назви народилися самі собою – «Шахтар», «Донбас Арена» (стадіон), «Терикон», «ДМЗ» (Донецький металургійний завод) та інші. На вечірку прийшли понад два десятка львів’ян, цікавилися, чому саме так і що називається. Але реакція була цілком адекватною, і все було чудово», – розповів Олександр Хребет.

bar_piano_3Завжди позитивний і усміхнений, він має ще безліч ідей і планує надалі розвивати свій заклад. Однак визнає, що завжди сумуватиме за донецькою атмосферою і друзями, які там лишилися. Так, він, як і більшість, «вжився» у нове середовище, але воліє не ототожнювати себе з місцем проживання.

«Завжди відчував і відчуваю себе українцем, а не лише мешканцем конкретного регіону чи населеного пункту», – зауважує бізнесмен.
bar_piano_4

    Доюрый день! А кто поддерживал молодого предпринимателя? Имеется в виду гор.администрация, отдельные ее личности, мецинаты или просто кто-то из предприримателей?

    Знаю о своему опыту, очень сложно в таком большом городе как Львов отКрыть свое заведение и что б оно еще и было успешное.

    Дело в том, что Александр еще до 2014 года какое-то время жил во Львове. С открытием “Піано бар” где-то помогали друзья и старые связи, но в целом он полагался только на свои собственные силы и амбиции.