ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
7

Експерти придумали, де взяти безкоштовне житло для ВПО

Грудень 21, 2016

Робоча група при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб представила концепцію забезпечення переселенців безкоштовним соціальним житлом.

Відповідний план озвучила керівник однієї з профільних підгруп, радник міністра Олеся Цибулько, 20 грудня на засіданні в Києві, організованому за підтримки Ради Європи.

foto-6

Засідання робочої групи МінТОТ 20 грудня 2016. Фото: “Полілог”

foto-5

Керівник підгрупи МінТОТ по житлу, реституції і компенсації
за втрачене майно Олеся Цибулько. Фото: “Полілог”.

За її словами, передбачається, що органи місцевого самоврядування запропонують свої проекти соціального житла. З них будуть відібрані «найбільш збалансовані за вартістю робіт і підведення комунікацій, за розташуванням, наявністю соціальної та транспортної інфраструктури».

11

Розподілятимуть квадратні метри за так званими «критеріями вразливості» претендентів, а саме: наявністю в сім’ї учасника АТО-переселенця, людей з інвалідністю, за кількістю дітей, наявністю зруйнованого житла у властності, а також статусу матері або батька-одинака.

Першими у черзі на соціальне житло, згідно концепції, будуть ті, хто за вказаними критеріями набере найбільше балів. При однаковій їх кількості перевага у тих, хто раніше зареєструвався у програмі.

Площу житла пропонують розраховувати за формулою: 13,65 м2 на людину + 10 м2 на сім’ю + 10 м2 на інваліда 1-2 групи (але загальна площа не має перевищувати площу житла, залишеного на непідконтрольній території).

4

Передбачається, що будівництво здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, а також фінансової допомоги донорів.

«Житло надається сім’ї ВПО безкоштовно із забороною на відчуження протягом п’яти років. Натомість переселенець або родина ВПО передають державі своє право власності на житло, що залишилося на неконтрольованій території (НКТ) або на лінії розмежування. Для цього за участю Міністерства з питань тимчасово окупованих територій буде створений «Фонд майна на НКТ», − пояснила радник міністра Олеся Цибулько.

Не зможуть взяти участь у програмі ті з переселенців, хто:

  • володіє нерухомістю на підконтрольній уряду України території;
  • не мають права власності на житло на НКТ або на лінії розмежування;
  • мають у власності обтяжене житло (виняток – іпотека).

 

2

Також концепція передбачає, що після повернення окупованих районів під контроль України переселенець може, за бажанням, повернутися у свою квартиру або будинок в Донбасі та Криму, віддавши державі соціальне житло.

Як зауважив під час обговорення заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Георгій Тука, реалізація цієї програми пов’язана з низкою ризиків. Зокрема, на його думку, будівництво соціального житла може спровокувати зростання цін на ринку нерухомості.

foto-2

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Георгій Тука. Фото: “Полілог”

Крім того, наразі незрозуміло, як узгодити запропоновану концепцію з чинним Житловим кодексом. До того ж, на сьогодні немає точних даних про кількість переселенців, а також про те, скільки ВПО потребують соціального житла.

Планується, що в січні пропозиції робочої групи при МінТОТ будуть подані на розгляд парламенту.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

    Непонятно если квартира в Донецке собственность государства и мы не можем ей пользоваться почему нельзя получить социальное жилье по месту ВПО

    Ще одна ніша для державних злодіїв:буде те саме ,що із статусом УБД …чисто для експерименту зберу усі необхідні документи

    Ще одна ніша для державних злодіїв:буде те саме ,що із статусом УБД …чисто для експерименту зберу усі необхідні документи

    Долучіть до критеріїв вразливості самотніх пенсіонерів, які паокинули окуповану зщону. А на що їм надіятися, як не на соціальне житло? За кожні 5 років після виходу на пенсію (здоровья слабшає, людина неспроможна заробити, але в неї залишилася придбана нею за життя власність, яку вона віддає державі) – по 1 балу

    Не верно расставлены акценты. Ах ну да, у нас не война, а АТО, вот и меряется все по меркам мирного времени. А в действительности стоит задача обеспечения жильем за наименьшие деньги наибольшего числа людей, которых понэвиряння скоро выдавят на территорию, где есть жильё – вливая свежую кровь в те территории, которые не подконтрольны. Есть мировой опыт, но, используя его трудно дерибанить. Можно было бы сделать железобетонные вагончики с газобетонным утеплением, которые без отделки-штукатурки устанавливаются прямо на грунт. Или бывшие производственные и торговые помещения по примеру США периода великой депрессии разделить на лофт квартиры-студии, опять же без отделочных работ.

    Ну и конечно же нормативы жил площади мирного времени не подходят для экстремальных (военных) ситуаций.

    СЛОВ НЕТ ОБ ЭТОМ ДОБРОМ ГОСУДАРСТВЕ ВСЕЙ раде ПО ТАКОЙ КВАРТИРЕ, А ТО СНИМАЮТ ЖЕ ЖИЛЬЁ БЕДОЛАГИ