ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
1

Правозахисники інспектували місця компактного проживання переселенців у п’яти регіонах

13.10.2016

Понад 70% внутрішньо переміщених осіб, які оселилися в місцях компактного проживання для ВПО, адаптувалися до нового життя і громади, що їх прийняла. Однак майже третина (32%) не задоволені умовами МКП.

Про це свідчать результати моніторингу Благодійного фонду «Право на захист», здійсненого у квітні 2016 року і оприлюдненого днями.

Члени комісії, які проводили моніторинг, відвідали 47 місць компактного проживання переселенців у п’яти областях – Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській. У рамках дослідження було опитано 329 внутрішньо переміщених осіб, 46 представників адміністрацій МКП та 180 місцевих, що мешкають поблизу МКП.

64% місць, в яких компактно проживають ВПО, являють собою окрему будівлю або приміщення. Понад третина – це частини будівель іншого призначення, переважно студентських чи звичайних гуртожитків, решта розташувалися у корпусах шкіл-інтернатів, готелів та колишніх лікарнях.
mkp_1Переважна більшість опитаних ВПО (76%) мешкають в МКП понад рік, тобто перемістилися з непідконтрольної території у 2014 – березні 2015 року. 75% переселенців ділять кімнату з 1-3 сусідами, проте іноді кількість проживаючих у кімнаті ВПО часом сягає 12 осіб (м. Чугуїв, Харківщина).
mkp_2Найчастіше переселенці скаржилися на незадовільний стан санітарно-гігієнічного блоку та незадовільний стан приміщення (28% та 23% опитаних відповідно). 15% невдоволені високими тарифами за послуги ЖКГ.

Найбільшою проблемою проживання у МКП переселенці назвали побутові питання: незадовільний стан місць загального користування, відсутність шумоізоляції та приватності, недостатнє опалення взимку та інше. Про недружню атмосферу та випадки непорозуміння з адміністрацією місць компактного проживання згадали 4 та 5% відповідно.
mkp_3
mkp_4

Серед причин, з яких ВПО оселилися саме в місцях компактного проживання, більшість (78%) вказали високу вартість оренди житла у порівнянні з низькою вартістю винайму кімнат у МКП. Між тим, 15% опитаних зазначили неможливість знайти та винайняти окреме житло через те, що орендодавців не влаштовує прописка, діти, домашні тварини та інше. Трохи менша частка ВПО зауважили, що обрали МКП, оскільки бажають проживати разом із земляками.

Довідково: станом на травень 2016 року у місцях компактного проживання внутрішньо переміщених осіб по Україні, за даними Global Shelter Cluster, мешкають 6 тис. 518 ВПО, або 0,38% від загальної кількості зареєстрованих переселенців.

    Совсем не утешительные результаты. Большая надежда на ваш проект.