ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Талановита дончанка просуває українську культуру. Україні це не потрібно

06.12.2016

Заради занять музикою з улюбленим викладачем вони з мамою рік не виїжджали з рідного Донецька: варили їжу на багатті й готувалися до конкурсів, рахуючи «прильоти».

Перебуваючи в окупованому Донецьку дівчинка продовжувала грати на піаніно та співати українські пісні, навіть після того, як снарядами був зруйнований її будинок. Вона з раннього дитинства щиро і без пафосу любить народну пісню та мріє представити Україну на найпрестижнішому міжнародному конкурсі хорових культур – «Гран-Прі Націй» у Берліні. Але ця мрія може так і залишитися лише мрією. В бюджеті України не знайшлося коштів на поїздку дівочого хору, в якому співає Діана Ємцова.

h1

Виступ на донецькій сцені. Фото: родинний архів Ємцових

«Винесли навіть нагороди»

Концертне життя Діана розпочала чотирирічною дитиною. Сьогодні їй 15. Згадує, що в п’ять років найдорожчим і найбажанішим подарунком для неї було піаніно.

hor

З роками із численних гуртків залишився вокальний і заняття у донецькій музичній школі. Тут вона практикувала естрадний та народний репертуари, але визнає, що саме останній їй більше до душі.

hor2

«У наших народних пісень якесь особливе, неповторне, звучання», − зауважує під час нашої зустрічі Діана Ємцова.

Селище Спартак, передмістя Донецька. Тут, у приватному будинку в п’яти хвилинах пішки від злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту, що став символом боїв за обласний центр, мешкала її родина. Зараз від добротного доглянутого будинку в два поверхи залишилися самі стіни. Будинок був спалений снарядами і розграбований мародерами.

dim

dim2

Попід ним – згорілі вантажні автомобілі. До війни у Ємцових був бізнес вантажоперевезень. За словами мами Діани, Тетяни Ємцової, з помешкання винесли навіть медалі та призи доньки з її виступів на численних конкурсах вокалістів та піаністів.

hor4

У день прослуховування забрала «швидка»

Коли будинок був зруйнований, сім’я перебралася до Києва. Однак знайти підходящу роботу батькові Діани не вдалося. Тоді Ємцови переїхали до Новогродівки (60 км від Донецька): допомогла наставниця дівчинки, яка віддала талановитій учениці та її рідним для проживання свою квартиру. Наталія Петрівна Півень не переставала займатися з Діаною, хоча сама весь час перебувала під обстрілами в Донецьку. «Щодня, що б не відбувалося, вони проводили уроки гри на піаніно у Skype, готувалися до конкурсу. У них справжній творчий союз», − розповідає Тетяна Ємцова.

uchitel

Діана з улюбленим учителем Наталією Півень (зліва вгорі)

Вийти на сцену тоді Діані ледь не завадив нещасний випадок: дівчинка опинилася в реанімації через отруєння чадним газом. «В день відбіркового прослуховування, мене забрала «швидка». Наді мною медики, а я стогну «Мені ж потрібно на прослуховування…», − згадує юний музикант. Знаючи про здібності дівчинки, конкурсна комісія допустила Діану до участі, і незабаром вона успішно виступила.

«Досить музики, їдемо в Київ!»

Ємцови покинули Донеччину взимку 2015 року. «Батько приїхав за нами в реанімацію зі словами: «Досить з вас музики, їдемо в Київ!», − говорить Тетяна Ємцова. Вже за тиждень вона знайшла в столиці для доньки Київську середню спеціальну музичну школу ім. М. Лисенка (КССМШ) і домовилася про прослуховування Діани.

«Тоді дуже хвилювалася, чи візьмуть мене. Напевно, через стрес та хвилювання ми з мамою навіть забули, що я співаю. Вже під час прослуховування нас осінило: «Точно, ми ж співаємо!», − усміхнено згадує Діана Ємцова. Пізніше її зарахували до хорового відділу. Під керівництвом Юлії Пучко-Колесник в камерному хорі школи співають талановиті дівчатка 9-16 років з усієї України. «Заходиш з вулиці сюди, і потрапляєш в інший світ, одразу відходять на другий план всі негаразди. Відчуття, ніби я вдома, − поділилася з «Полілогом» Діана. – А коли виконуємо церковні пісні, відчуття просто неймовірні… Ти не приходиш сюди, як на роботу, а співаєш, тому що отримуєш від цього задоволення».

khor1

Камерний хор Діани у Європі знають як один з найталановитіших колективів

Бюджетний бар’єр

У лютому нового року в столиці Німеччини Берліні в рамках свята хорових культур відбудеться найпрестижніший для хористів конкурс − «Гран-Прі Націй 2017». На сцені Берлінської філармонії за вищі нагороди боротимуться колективи з 15 країн від Китаю до Аргентини. Це перший в житті Діани конкурс такого масштабу. До нього наші дівчата дуже довго та ретельно готувалися, адже вони – єдиний український колектив на конкурсі. Організатори прекрасно знають рівень наших хористок, а тому запросили їх позмагатися за гран-прі у трьох категоріях, минаючи відбіркові тури.

Однак на популяризацію в Європі української камерної музики у державному бюджеті грошей немає. Міністр культури Євген Нищук розводить руками: бюджет верстався понад рік тому і витрат на гастролі школярів у ньому не передбачено. Для самої школи (входить у структуру Мінкульту) майже півмільйона гривень (автобус, дешевий хостел в Берліні та харчування на 38 осіб) − сума тим більше непідйомна.

Ідею зібрати гроші на поїздку хору підтримали найбільші волонтерські організації. Вони сподіваються, що за допомогою краудфандінга мрію юних виконавиць виступити на головній музичній сцені Німеччині вдасться втілити.

khor

Ми можемо допомогти цим дзвінкоголосим дівчатам заспівати наших пісень на кращій зі сцен Європи

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.