ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Як Мінфін «зрадив» переселенців. Від СБУ, ГПУ і Гройсмана вимагають розібратися

Грудень 5, 2016

Два десятка правозахисників і громадських активістів із числа внутрішньо переміщених осіб звернулися до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, а також очільників СБУ та ГПУ з вимогою здійснити службове розслідування і з’ясувати, чому Міністерство фінансів надало персональні дані ВПО для верифікації переселенців приватній колекторській компанії.

Відповідну заяву до голови уряду та силових відомств днями розповсюдив громадський холдинг «Група впливу». Серед підписантів, зокрема, такі провідні організації з захисту прав переселенців, як «Восток –SOS», «Крим SOS» та «Донбасс СОС».

Повідомляється, що наприкінці листопада внутрішньо переміщені особи почали отримувати дзвінки від колекторської компанії ТОВ «Дельта М Юкрейн» на номери телефонів, які переселенці повідомляли органам соціального захисту при взятті їх на облік як ВПО. Під час розмови співробітники компанії під приводом привітання від Мінфіну з новорічними святами, просили переселенців уточнити місце їхнього перебування, дату народження, а також місце реєстрації на непідконтрольній території . У відповідь на відмову надати компанії таку інформацію абонентам повідомляли, що це вплине на призначення їм соціальних виплат.

Як з’ясували правозахисники, ТОВ «Дельта М Юкрейн» отримала базу персональних даних усіх переселенців на підставі договору Міністерства фінансів з державним підприємством «Головний проектно-виробничий і сервісний центр комп’ютерних фінансових технологій».

screenshot_1

Приватна колекторська компанія виграла два тендери «Головфінтеху» на загальну суму майже 2 млн. грн на проведення телефонної та фізичної верифікації (перевірки) соціальних виплат.

screenshot_3

screenshot_4

screenshot_5

screenshot_6

Факт телефонних дзвінків від колекторів переселенцям офіційно підтвердила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська. Як зазначила омбудсмен, обробка ТОВ «Дельта М Юкрейн» даних ВПО є незаконною, оскільки порушує ст. 4 Закону України «Про захист персональних даних». У ній, зокрема, зазначено, що розпорядником вказаної інформації можуть бути лише підприємства державної або комунальної власності.

У той же час правозахисники та активісти у колективні заяві до прем’єр-міністра та голів СБУ і ГПУ наголошують, що Мінфін не надав жодних гарантій контролю за використанням вже переданих баз даних фізичних осіб.

«Як засвідчують звернення громадян на «гарячу лінію» (050 477 0800), будь-яка особа, яка дзвонить до колл-центру «Дельта М Юкрейн», може фактично безперешкодно отримати персональну інформацію щодо іншого громадянина, маючи його номер телефону. Тому крім самого факту неналежного використання державним органом персональних даних громадян є підстави вважати, що ці дані неналежно захищені і можуть використовуватися не за призначенням», − йдеться у заяві.

Згідно з тендерною документацією, колектори отримали дозвіл на «фотографування місця проживання фізичних осіб для встановлення достовірності наданої ними попередньо інформації», що порушує право на недоторканність житла. Окрім того, встановлено, що група компаній «Дельта М», до якої належить «Дельта М Юкрейн», діє на території Російської Федерації. Це, на думку правозахисників, може сприяти поширенню персональних даних українців громадянами країни-агресора.

«У випадку з внутрішньо переміщеними особами відповідна ситуація є особливо неприйнятною, враховуючи можливість проведення незаконної діяльності на окупованій та непідконтрольній території, зокрема щодо родичів та майна переселенців. Ця ж ситуація є неприпустимою щодо інших категорій громадян України, персональні дані яких можуть бути передані приватній структурі», − наголошують заявники, додаючи, що в умовах збройного конфлікту «доступ недержавних суб’єктів до реєстру внутрішньо переміщених осіб створює ризики використання персональних даних з метою залякування цієї групи громадян».

У своєму зверненні правозахисні організації вимагають від прем’єр-міністра та Мінфіну скасувати рішення ДП «Головфінтех» про передачу персональних даних українців . Окрім цього під контролем Уповноваженої Верховної Ради з прав людини забезпечити видалення та знищення незаконно переданої інформації, притягнути винних осіб до відповідальності, а також законодавчо унормувати питання проведення верифікації бюджетних виплат громадянам, яке б унеможливлювало порушення прав людини.

У свою чергу керівництво Служби безпеки України та Генеральної прокуратури мають перевірити, чи не використовували колектори отримані від Мінфіну персональні дані ВПО поза верифікацією – у власних цілях.

Також силовиків закликають попередити можливість подальшого розповсюдження персональних даних у тому числі заволодіння цією інформацією іноземними структурами та незаконними збройними формуваннями.

Про подібні дзвінки від «соціального фонду», громадян просять повідомляти на «гарячу лінію» громадського холдингу «Група впливу» +38 050 477 08 00.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.