ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
6

Стартував проект, в якому ВПО зможуть власноруч побудувати житло

Лютий 3, 2017

«Полілог» розпочинає цикл матеріалів «Оселя» – про переселенців, які самоорганізувалися задля вирішення однієї на всіх проблеми житла.

Дехто будує з друзями екопоселення майбутнього, а хтось створив кооператив… За три роки неоголошеної війни на Донбасі більшість ВПО втомилася від порожніх обіцянок уряду і декоративних програм з підтримки внутрішньо переміщених осіб та перейшла до активних дій.

Сьогодні у нас в гостях Віктор Івкін – координатор ГО «Конгрес Сходу України», переселенець із Луганська та керівник проекту «Свій дім своїми руками».

ivvv

– Вікторе, розкажіть, будь ласка, що собою являє ваш проект?

Наприкінці грудня 2016 року ми дали старт проекту будівництва приватного житла для переселенців, які не чекають допомоги від держави чи рішень Європейського суду з прав людини, втомилися виживати і готові почати нове життя на новому місці. Проект розрахований не на один рік і не є політичним або комерційним.

– У чому тоді ваш інтерес?

Об’єднати мотивованих людей з активною життєвою позицією і довести, що переселенці − потенціал для своєї нової громади. Дати їм можливість повірити у власні сили. Також ми маємо намір розвіяти кілька міфів: що землі під індивідуальне будівництво в Україні немає, що отримати її неможливо, що комфортний і затишний будинок – це довго, дорого і самостійно побудувати його складно.

– Про які будинки йдеться?

Про будинки, збудовані за канадською технологією каркасного будівництва. Ми пропонуємо проект «будинку на виріст» площею 60, 120 і 150 м2, який дозволить переселенцям не тільки з найменшими витратами побудувати постійне житло, але і використовувати його як майданчик для створення власного бізнесу, затребуваного в громаді, за аналогією з популярною в Європі моделлю «де живу, там і працюю».

– Назвіть умови участі та необхідний стартовий капітал?

Брати участь можуть переселенці і учасники АТО, в яких є земельна ділянка (можна в кінцевій стадії оформлення), мінімальні фінансові можливості і бажання.

За приблизними підрахунками, для старту потрібно близько 10 тис. дол. Завдяки мінімізації витрат, будинок 120 м² може обійтися за ціною однокімнатної квартири або уживаної іномарки. Але суми у всіх різні й залежать від багатьох факторів − технічної комплектації, комунікацій, регіону, рельєфу місцевості та навіть ґрунтів.

dom

Як варіант, у багатьох залишилася нерухомість, що для них більше пасив, ніж актив, і навряд чи зросте в ціні найближчим часом. Реалізувавши її і спрямувавши отримані кошти на закупівлю будматеріалів, оформлення документів та будівництво в рамках нашого проекту, можна вже до кінця року забути про орендоване житло.

– Проект буде впроваджуватися в конкретному регіоні чи по всій Україні?

Учасники можуть будуватися у будь-якому з регіонів на підконтрольній Україні території. Звісно, ефективніше і простіше це зробити в місцях компактного поселення ВПО-однодумців, які будуть взаємодіяти і допомагати одне одному на всіх етапах.

– У чому тоді полягає ваша допомога?

Насамперед, у перевіреному часом архітектурному рішенні, експертній підтримці та супроводі, синхронному будівництві і, звичайно ж, мінімізації витрат. 100 учасникам із числа переселенців та учасників АТО, які хочуть і готові розпочати будівництво вже сьогодні, ми безкоштовно надаємо архітектурний проект. Він містить комплекти креслень вузлів і деталювання на каркас і заповнення, а також розробки з інженерних мереж, типові рішення фундаменту тощо. Крім того, вони отримують юридичну підтримку партнерів і технологічний супровід на всіх етапах будівництва.

– Все це безкоштовно?

Ескізний проект ми надаємо безкоштовно, як і консультації. Архітектурне рішення з усією технічною частиною − за символічну плату. Також, за умовами проекту, учасники зобов’язуються надавати інформацію про витрати на будівництво, технологічні нововведення та про застосовані прийоми, а також допомагати іншим, як це наразі робимо ми… На нашу думку, досвід і навички «першопроходців» у цій справі має стати суспільним надбанням.

– Як ви зможете всіх координувати і допомагати?

Ми почали співпрацювати з Національною спілкою архітекторів України, яка має своїх представників у регіонах, Асоціацією сільських та селищних рад, компанією «Кнауф-Україна», Фондом кредитування будівництва на селі та ін. Це дозволить здійснювати технічний нагляд за ходом будівництва, спростить постачання і забезпечення матеріалами. Крім того, для учасників проекту буде запущена серія навчальних вебінарів з консультаціями юристів, архітекторів, землевпорядників та інших експертів. Плюс безпосередня допомога на місцях.

Синхронне будівництво дозволить оперативно знаходити найкращі рішення, ділитися досвідом і коригувати його. По завершенню будівництва і першого опалювального сезону всі зможуть отримати інформацію про обсяги витрат і застосовані учасниками технічні прийоми. Це дозволить іншим сміливо повторити найкраще рішення.

– Наскільки ваш проект цікавий переселенцям?

З 1 січня 2017 року подано понад 584 заявки від бажаючих взяти участь у проекті «Будуємо дім своїми руками». Згідно з результатами нашого експрес-опитування, розпочати будівництво цього року бажають 70%. Однак у переважної більшості крім бажання і можливості присвятити свій час будівництву немає інших ресурсів, або їх недостатньо.

Головний камінь спотикання − земля. Лише 8,6% заявників мають у власності земельну ділянку, і лише десята частина цих ділянок може бути використана для будівництва. До речі, перевірити статус ділянок може кожен – у публічній кадастровій системі.

%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%bb%d1%8f

– Але ви стверджуєте, що всі зможуть збудувати за півроку.

Саме так. З кінця березня – на початку квітня почнуть будівництво ті, у кого є ділянка і фінансові можливості. Іншим ми запропонуємо шляхи вирішення земельного питання, і пошуку джерел фінансування, аби вони могли в 2018 році долучитися до проекту, застосовуючи практичний досвід та висновки після зимової експлуатації житла першою групою учасників.

– За умовами проекту, ВПО будують своїми руками. Тобто, на півроку переселенцю потрібно залишити роботу?

Звісно, що ні. За нашим проектом будинок можна звести за півтора місяці. Але ми беремо запас − півроку, розуміючи, що більшості потрібно не тільки будувати, але й заробляти. Виділяючи на будівництво по 18-20 годин на тиждень і по годині на день для теоретичної підготовки й планування, за умов дотримання заданого темпу, позитивний результат гарантований. Можна залучити рідних, друзів, сусідів та учасників проекту, які з якихось причин не будуватимуть цього року, але хочуть навчитися й допомогти.

Завдяки активності переселенців вже з’явивляється інтерес у донорів надати підтримку, як проекту, так і конкретним сім’ям. Але деталі ми зможемо озвучити, коли їхні наміри будуть підкріплені конкретними діями.

– Яким має бути мінімальний розмір ділянки під будівництво за вашим проектом?

Хоча б чотири сотки. Наші експерти поділяться успішними практиками вирішення земельного питання. Є успішний досвід і в організацій ВПО. Будемо раді його узагальнити та надати бажаючим. Також, ми заручилися підтримкою Державної служби геокадастру в окремих регіонах, сподіваємося на повномасштабну співпрацю з органами місцевої влади. Адже переселенці − не баласт, а фахівці з компетенцією та досвідом, якого бракує сьогодні у багатьох приймаючих громадах.

– Ви обіцяєте учасникам проекту «пільгові ціни на матеріали». Що це означає?

Знижки від великих компаній-виробників будівельних матеріалів, готових постачати їх за оптовими цінами для замовників по всій Україні в рамках нашого партнерства. Це так званий ефект масштабування, який працює на користь учасників. Не виключаємо і технічну допомогу.

– Чи ще можуть переселенці долучитися до проекту?

На даний момент реєстрацію завершено. Однак вся інформація про етапи проекту та його реалізацію буде доступна, зокрема, на нашій сторінці в Facebook. Якщо хтось захоче долучитися в процесі реалізації проекту, ми готові піти назустріч.

Контакти

Київ, вул. П. Мирного,26, 109 к.
044 339 91 20, 095 893 8731
Сайт: www.KCY.ORG.UA
Facebook: www.facebook.com/svoydomsvoimirukami
Email: [email protected]

 

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

    Если бы у меня были 10 тыс долларов, то я бы уже коммуну в Одессе купила и не скиталась по квартирам….

    Инна, спасибо за ваш комментарий!
    Существует много грантов по строительству жилья для переселенцев. Падавайте заявки и выигрывайте. Так же вы можете обратиться к организаторам данного проекта и присоединиться.

    Контакты:

    Адрес: г. Киев, ул. П. Мирного, 26, кв. 109 ( Как добраться)
    Телефон: (044) 339-91-20, (095) 893-87-31
    Сайт: kcy.org.ua
    Facebook: svoydomsvoimirukami
    Email: [email protected]

    Здравствуйте, подскажите пожалуйста, существует ли какая нибудь программа для получения зем участка для переселенцев?

    Здравствуйте, подскажите пожалуйста, существует ли какая нибудь программа для получения зем участка для переселенцев?

    Владимир, добрый день! Программ существует много и разного направления. Все зависит от того где вы находитесь и в каких условиях. Существует закон, согласно которому каждый гражданин Украины может получить в личное пользование участок. Как раз на эту тему мы сейчас готовим материал, который вскоре появится на нашем сайте.

    Так это только “стартовый”. Да мы сейчас недвижимость всей семьи за такие деньги не продадим. А кто совсем без жилья остался?