ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Вміння слухати

07.12.2017

Дуже часто вміння слухати інших людей відіграє більш важливу роль, ніж уміння говорити. Більшість переймаються тим, аби слухали їх і не дають співрозмовнику відкрити рота.

Коли ми оцінюємо співрозмовника, то не варто забувати, що найкращим вважається не той, хто вміє добре говорити, а той, хто вміє слухати. Зазвичай людина прагне виговоритися, і тільки потім готова слухати іншого, але в такому випадку навряд чи хтось отримає задоволення від розмови. Справжній співрозмовник чує те, що ми говоримо. Він не буде аналізувати кожне слово, давати оцінку сказаному і нав’язувати свою думку або співчуття. Уміння слухати особливо важливо в спілкуванні з потрібною вам людиною. Вона повинна відчувати свою важливість для вас. Тому вчіться чути і слухати інших!

Існують дуже прості прийоми, які всі ми можемо використовувати. Відомо нерефлексивне слухання – коли співрозмовника слухають без аналізу, дають йому висловитися. Це словосполучення означає, що «я уважно слухаю, мовчу, не втручаюся в мову співрозмовника своїми словами». Майстерність нерефлексивного слухання полягає в умінні мовчати. Мовчіть, адже людина хоче висловитися, її поки не цікавлять ваші зауваження. Спочатку потрібно дати співрозмовнику виговоритися, щоб його вислухали. Станьте в цей час активним слухачем: під час бесіди підтримуйте зоровий контакт, піддакуйте, качайте головою, словом – покажіть свою залученість в бесіду. І якщо у вас виникають якісь питання або потрібно щось уточнити, – запитуйте, це теж буде корисним. Тим самим ви показуєте свою небайдужість і допомагаєте йому виговоритися. Варто до кінця вислухати співрозмовника і з’ясувати все, що незрозуміло. Тоді при вирішенні проблеми не виникне неприємних ситуацій. Неважливо, де ця проблема виникла: в сім’ї, на роботі, в школі.

Кожній людині властиво відчувати свою значимість, і саме цим варто скористатися. Вимовивши всього кілька фраз, ви зможете розташувати до себе практично будь-кого. Наприклад, скажіть: «Я хотів би з вами порадитися», «Мені важливо почути вашу думку», «Як би ви вчинили в даній ситуації» і т.д. Людина сприймає цю фразу, як, – «Моя думка важливо, я потрібен. Звичайно, я допоможу цій людині ». Спосіб дуже простий і він стане ключем до серця вашого співрозмовника. Робіть це щиро.

Намагайтеся запам’ятати імена навіть малознайомих людей. Адже звернення на ім’я буде приємним будь-кому. Звучання власного імені завжди справляє на людину благотворний вплив. Звертайтеся до всіх по імені, а не безособово. Так само не забувайте про чарівні слова «будь-ласка», «дякую», адже вам нічого не варто це сказати, а у співрозмовника відразу ж буде інший настрій. Наприклад: «Свєта, вислухай мене, будь ласка», а не «Уважно слухай мене».

Навчіться так просити про допомогу, щоб вам не відмовляли. І критику підносите так, щоб не образити людину. При висловленні прохання – обґрунтуйте її і покажіть, що вам потрібна і важлива допомога. Той, до кого ми звертаємся з проханням, має право знати, для чого нам це потрібно і яке значення це для нас має. Якщо людина не розуміє доцільності прохання, у неї не буде бажання допомогти вам, а скоріше навпаки, вона викличе протидію.

Для того щоб діалог був приємним і ефективним для всіх співрозмовників і залишив позитивний осад, використовуйте ці нескладні прийоми. І тоді взаєморозуміння з оточуючими вам забезпечено.

 

Сподіваємося, що наші підказки вам знадобляться, а для оцінки себе, як вдячного слухача, пройдіть наш нескладний тест.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.