ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
2

Як отримати компенсацію за покинуте у зоні АТО житло. Поради експертів

29.04.2017

Доки немає закону про відшкодування за втрачене і зруйноване в результаті конфлікту майно, відстояти своє право на компенсацію можнав суді, – рекомендують експерти «Полілогу».

За три роки окупації Криму і війни на Донбасі українським Урядом так і не розроблено механізму такого відшкодування. Немає єдиного реєстру пошкодженого або знищеного в АТО житла, а також схеми дій для постраждалих в середовищі правозахисників та юристів. У підсумку українці судяться хто з Росією, а хто з Україною.

Так, зокрема, директор Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки Михайло Тарахкало радить потерпілим донбасівцям пред’являти позови Україні. За його словами, назвавши війну антитерористичною операцією, влада прирекла Україну на виплату величезних компенсацій постраждалим.

tarahkalo

Директор Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки Михайло Тарахкало. Фото: polilog.com.ua

Як випливає зі статті 19 Закону України «Про боротьбу з тероризмом», відшкодування збитків, заподіяних громадянам терористичним актом, проводиться за рахунок коштів держбюджету. Це, за словами М. Тарахкала, чи не єдина в законодавстві норма, яка регламентує відшкодування збитків потерпілим особам.

Утім, навіть наявність позитивного рішення українського суду не гарантує виплати компенсації переселенцям. Держава буде всіляко оскаржувати ці рішення аби не створювати прецедентів. Але спробувати відстояти своє законне право все ж варто, впевнені юристи УГСПЛ.

Для цього вони пропонують звернутися в приймальню організації, яка розташована за адресою: Київ, вул. Фролівська, 3/34, 3-й поверх (метро Контрактова площа) або за телефонами 044 383 95 19, 094 928 65 19. Електронна пошта: [email protected].

Контакти офісів Української Гельсінської спілки з прав людини в регіонах дивіться на сайті організації.

У той же час виконавчий директор ГО «Сила права» Вадим Севериненко, радить подавати позови в місцеві суди на Російську Федерацію як країну-агресора. Юристи організації розробили правову стратегію захисту постраждалих від конфлікту громадян і отримали декілька знакових перемог на юридичному фронті. Правозахисники обіцяють безкоштовну підготовку позовної заяви і подальший її супровід, аж до виплати агресором компенсації.

severinenko

Виконавчий директор ГО «Сила права» Вадим Севериненко. Фото: polilog.com.ua

Приймальні «Сили права» працюють у всіх регіонах України. Головний офіс організації розташований у Києві по вул. Банковій, 2.

Контакти організації: 044 253 32 22, 050 426 78 52, E-mail: [email protected].

Якщо всі можливості щодо захисту своїх прав на національному рівні вичерпано, шукати правду варто в Європейському суді з прав людини. Так вважає директор юридичної фірми «Лексінформ», експерт з міжнародного права Євген Хлєбніков. За його словами, важливий момент у цій справі – збір доказової бази.

hlebnikov

Директор юридичної фірми «Лексінформ», експерт з міжнародного права Євген Хлєбніков. Фото: polilog.com.ua

При зверненні до ЄСПЛ потрібно зібрати документи, які підтверджують особу заявника, наявність у нього нерухомості в зоні АТО, підтвердження фактів пошкодження або знищення майна. Оскільки фізично знаходитися в зоні обстрілу небезпечно, докази щодо руйнування житла можна брати з відкритих джерел, зокрема з інтернету – коментує експерт.

За словами правового аналітика Благодійного фонду «Право на захист» Олени Виноградової, потрібно бути готовим до того, що рішення Європейського суду з прав людини доведеться чекати довго. Терміни розгляду справ за подібними позовами у ЄСПЛ складають в середньому 5-7 років, але можуть затягнутися і на десятиліття.

vinogradova

Правовий аналітик Благодійного фонду «Право на захист» Олена Виноградова. Фото: polilog.com.ua

Отримати безкоштовні юридичні консультації, зокрема допомогу в написанні звернення до Європейського суду з прав людини щодо зруйнованого в зоні АТО житла можна звернувшись до приймалень БФ «Право на захист».

Контакти центрів безкоштовної юридичної допомоги в регіонах дивіться на сайті організації.

Про те, як декому з переселенців вдалося домогтися судових рішень про виплату компенсації за втрачене в АТО майно, дивіться у шостому випуску ток-шоу “Полілог” за посиланням.

    Бред! Заявления идиотов ради пиара и показного человеколюбия. Дать совет обращаться в суд в Украине может только идиот или пиарщик.

    Добрый день, Вячеслав! Очень жаль что этот материал и советы экспертов вызвали у вас такой негатив, что вы оскорбляете людей.
    Если вы знаете выходы из подобных ситуаций, или сталкивались и есть опыт, поделитесь, мы уверены что это будет полезно для других, кто сталкнулся с подобным.