ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

«Фокуси» ПриватБанку. Чи допоможе націоналізація повернути «вкрадені» депозити?

Грудень 26, 2016

Експерти розповіли «Полілогу» про долю заблокованих вкладів переселенців з окупованого Криму після переходу найбільшого з комерційних банків України у власність держави.

З моменту окупації кримського півострова навесні 2014 року кримчани не можуть зняти жодної копійки зі своїх депозитних рахунків у «ПриватБанку». І це при тому, що раніше керівництво фінустанови запевняло, що політичний статус Криму не вплине на доступ місцевого населення і переселенців до коштів на їхніх рахунках. Однак, тільки за офіційними даними, «Приват» заблокував близько 700 млн. грн депозитних коштів.

У боротьбі зі свавіллям банку виявилися «безсилі» судова система, НБУ та Адміністрація Президента, куди по допомогу звернулися тисячі ошуканих вкладників.

Сьогодні в судах знаходяться від 1000 до 1500 позовів кримських клієнтів «ПриватБанку» − тих, хто не став звертатися у Фонд захисту вкладників РФ, створений країною-агресором в Криму.

Як пояснив «Полілогу» голова Ради з питань захисту прав споживачів фінансових послуг Дмитро Дугинов, досі «Приват» всіляко блокував винесення рішень на користь власників депозитів, відмовляючись визнавати їх своїми клієнтами. Навіть ті з вкладників, яким вдалося здобути перемогу в суді, не можуть примусово стягнути свої кошти через судові рішення, якими в 2016 році було накладено заборону на примусове стягнення з «ПриватБанку» заблокованих ним коштів.

Сьогодні очолювана Дугиновим організація бореться за скасування цих рішень, які до того ж паралізували роботу виконавчої служби по всій країні. Про те, що змінить націоналізація, і як тепер діяти кримським вкладникам, адвокат детально розповів у своєму інтерв’ю «Полілогу».

Виявляється, при укладанні договорів з власниками депозитів «ПриватБанк» вчинив завідомо нечесно. В результаті, коли кримські вкладники спробували повернути заморожені банком гроші через суд, це виявилося неможливим. Юристи Гельсінської спілки з прав людини розкрили «трюк» банкірів. Ганна Рассамахіна ділиться із читачами «Полілогу» тим, про що сьогодні не розкажуть у новинах.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.