ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
10

Лайфхак. Як продати житло на окупованій території і розпочати нове життя

14.11.2016

Експерти запевняють: квартири в Донецьку та Луганську сьогодні продати не складніше, ніж у Києві. В цілому, за оцінками ріелторів, у Донбасі на продаж виставлено понад 50% житлового фонду, а ціни впали приблизно в три-чотири рази.

Фахівець операцій з нерухомістю, гендиректор «КДУ-Ріелті Груп» Олена Маленкова вивела формулу, яка дозволяє власникам квадратних метрів на окупованій території визначити їхню реальну вартість. Компанія Олени з 2014 року допомагає переселенцям в оформленні угод купівлі-продажу на «тій» стороні.

malenkova

Аби з’ясувати ціну на залишене в зоні конфлікту житло, Маленкова рекомендує його «чесну» довоєнну вартість помножити на курс долара (8 грн) до початку АТО, а потім розділити на нинішній курс валюти (26 грн).

За словами експерта, ця формула не застосовується відносно нерухомості в районах постійних обстрілів: житло тут коштує копійки, і продати його практично неможливо.

111

Джерело

Від серпня в ДНР діє обмеження на здійснення угод купівлі-продажу нерухомості у зв’язку наповненням «республіканського» реєстру. Тому єдиний спосіб – угода за українським законодавством і на українській території. При цьому довіряти своє майно експерт рекомендує лише перевіреним ріелторам, контрі працюють офіційно.

Для продажу житла в окупованому районі необхідно:

  1. укласти на підконтрольній Україні території договір із агентством, що гарантує законність, юридичну чистоту та безпеку угоди. Цей документ є терміновим і платним, передається безпосередньому виконавцю – локальному ріелтору в зоні АТО;
  2. підготувати стандартний для продажу нерухомості пакет документів: паспорт, ідентифікаційний податковий номер, договір купівлі-продажу (дарування або успадкування), технічний паспорт на житло, довідку форми №3, що засвідчує відсутність зареєстрованих у квартирі мешканців, а також експертну оцінку нерухомості;
  3. «виписатися» з квартири чи будинку на окупованій території та зареєструватися за новою адресою можна у міграційної службі за місцем свого перебування. Для ВПО існують особливі умови: знятися з реєстрації «в нікуди» не можна, тому виписка і постановка переселенців на облік здійснюються одночасно.

У цьому для більшої частини внутрішньо переміщених осіб і полягає сьогодні основна заковика. Багатьом просто ніде прописуватися, а без зняття з реєстрації в АТО і нової прописки на українській території тамтешнє житло продасти неможливо.

«Продати житло в зоні АТО без зняття з реєстрації не вийде: в «республіках» вимагають нотаріально завірені копії паспортів із випискою, і покупець не зможе у вас придбати квартиру, доки не випишетесь», – пояснює Олена Маленкова.

Договір оренди житла на підконтрольній Україні території та довідка ВПО тут не допоможуть. Тим, хто дуже хоче продати квадратні метри в окупації, потрібно просити допомоги у друзів, родичів або сусідів, домовляючись про тимчасову прописку у них.

Продавати нерухомість Олена Маленкова рекомендує з меблями. І ось чому.

«Кількість виставленої на продаж нерухомості сьогодні значно перевищує купівельну спроможність. І вибір у покупців чималий. Через те, що купити будматеріали та меблі на окупованій території дуже і дуже дорого, покупець віддає переваги мебльованій квартирі з ремонтом. Це не означає, що квартиру без меблів продати неможливо, але її ціна буде значно нижчою порівняно до укомплектованого житла», – розповіла експерт «Полілогу».

Корисно знати:

  • продати житло в зоні АТО можна не приїжджаючи на окуповану територію. Усі необхідні процедури, включно з вивезенням та пересиланням речей, виконає ріелтор за дорученням;
  • контракт із агентством передбачає підготовку всіх документів для продажу, збір необхідних довідок та зняття з реєстрації, пошук мотивованого покупця та повний супровід угоди на підконтрольній території;
  • в агентстві Олени впровадили популярну в автосалонах систему trade-in, продаючи нерухомість переселенців у непідконтрольних районах і одночасно допомагаючи їм купувати квартири на решті України.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

    Спасибо за полезный лайфхак. К сожалению уже и не осталось что продавать, но есть друзья-товарищи которые пытаются последний год решить эту проблему и ничего не выходит, либо очень сильно занижают цены, либо риэлторы очень сомнительные…а у нескольких знакомых были истории что просто отобрали квартиру, когда они пытались ее продать. Так что тут и не знаешь что лучше…

    Жаль, мне в Донецке уже продавать нечего…Но слышала, что люди находят покупателей даже в Горловке, где не прекращаются обстрелы

    а решаются ли сейчас вопросы приватизации?

    К сожалению, нет. Как и вопросы узаконивания перепланировок и ввода в эксплуатацию

    Продали квартиру в Луганске за половину довоенной стоимости, а никак не за треть или четверть. Хозяин находился в Полтаве. Разместил объявление с фото в интернете. Покупатель нашелся в течении недели. Сделка состоялась еще через две в Полтаве. Риелторы это лишние посредники, которые дерут бешенные деньги непонятно за что. Объявление дать можете сами, на входящие звонки отечать тоже. Главное чтобы родственниеи или знакомые согласились показать квартиру. Все ньюансы и цена обсуждается с покупателем по скайпу. Документы собираются продавцом, а никаким не риелтором. Квартира проверяется нотариусом, а подлинность валюты в банке. Не советую обращаться к риелторам. У знакомых при заочных показах без хозяев риелтеры же и выносили понмавившиеся вазочки и всякие мелочи.

    Это не помощь, а заработок данной дамы. И спасибо ей сказать не могу. Она просто предлагает “обдирать” переселенцев. Этаким образом можно решать проблему и самостоятельно. Предлагать такое на этом сайте – позор!
    И согласен с ранее написанным – не советую обращаться к подобным дамам. Ганьба риэлторам!

    Здравствуйте Владимир! Спасибо за ваш комментарий и критику. Скажите, у вас был отрицательный опыт общения с риэлторами? Возможно есть информация, касательно деятельности непосредственно Елены Маленковой? Если вас не затруднит – сообщите, пожалуйста. Заранее спасибо!

    В “ДНР” разве действуют доверенности укр. нотариусов? Как без выезда в зону АТО?

    Благодарим за Ваш интерес к материалу. Да, действительно, чтобы продать квартиру, оставшуюся в зоне АТО, не обязательно ехать. Как пояснила эксперт, Вы можете заключить контракт с агентством, и риелтор осуществит сделку

    Где и как связаться с надежным, проверенным риелтором?