ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Суд скасував перевірки переселенців

10.07.2018

Київський апеляційний адміністративний суд скасував нормативні акти Кабінету міністрів України, які зобов’язують внутрішньо переміщених осіб проходити перевірки

Про це повідомляє прес-служба Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ).

«З початком збройного конфлікту на Донбасі перед Україною постало питання виплати пенсій пенсіонерам, які мешкають на тимчасово непідконтрольних територіях, а також ВПО, які є пенсіонерами. Ще з 2014 року ця категорія осіб стикалася з великими проблемами при отриманні пенсій», – відзначають в організації.

Так, за словами правозахисників, у червні 2016 року, КМУ ускладнив порядок отримання пенсій для ВПО. Кабмін ухвалив низку нормативних актів, які унеможливлюють отримання пенсій та матеріальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб-пенсіонерів, якщо така особа не пройшла перевірку. Суть перевірки полягає в тому, що представники органів соціального захисту, або інших органів влади, приходять до переселенців додому і складають акт, яким засвідчується факт існування людини за зареєстрованим місцем перебування. При відсутності переселенця за місцем зареєстрованого перебування, ВПО позбавляється права на отримання пенсії (для пенсіонерів) і адресної допомоги ВПО.

«Прийняття зазначених нормативних актів призвело до обурення серед ВПО та громадських активістів, враховуючи очевидну протиправність цих постанов КМУ. Наведені нормативні акти фактично зробили неможливим пересування українських переселенців, прикріпили переселенців до місць свого перебування і зробили неможливим перебування за кордоном. Багато переселенців-пенсіонерів були позбавлені пенсій, які вони заробили своєю багаторічною працею, сплачуючи кошти до Пенсійного фонду України», – зазначають правозахисники.

Починаючи з 5 липня, за словами юристів, ані органи соціального захисту населення, ані інші органи влади, ані будь-які установи, організації та підприємства, не мають права проводити перевірки переселенців.

Переглянути випуск соціального ток-шоу «Полілог», присвячений особливостям виплати пенсій переселенцям, можна за посиланням.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.