ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

«Віджав кіз і будинок». Партнер забрав у переселенця Санича знамениту ферму

07.11.2017

Волонтери здійснюють аудит «Сирів Санича» −прославленої на всю країну ферми переселенця Кононова. Поліція розслідує факт шахрайства.

Історія харизматичного Олександра Кононова зі Сєвєродонецька, котрий пережив полон бойовиків і без руки-ноги піднімає господарство в глухому селі Десятини Житомирської області, рік тому лунала з усіх екранів і шпальт. «Сири Санича» з козячого молока здобули популярність далеко за межами Житомирщини, а в село до переселенця з Донбасу потягнулися преса і численні гості. Активно допомагали набрати обертів бізнесу Санича друзі і всі небайдужі.

kononov

Олександр Кононов. Фото: ZN

«У нас був проект допомоги стартапам людей, які пройшли війну. Я знала історію Саші, його особисто, і тому ми вирішили їм допомогти, – згадує активіст громадської організації «Ініціатива Е +» Валентина Варава. – Це були мої особисті гроші і гроші моїх друзів. Ми приїхали в Десятини і привезли куплену на 17 тис. грн косарку для заготівлі сіна. Потім ще допомогли перекрити дах ферми до зими», – розповіла волонтер.

vslentyna-varava

Активіст громадської організації «Ініціатива Е +» Валентина Варава. Фото: facebook

За словами Валентини, багато хто допомагав Кононову, перейнявшись його долею. Проте волонтерів ще тоді збентежила одна обставина – всі документи підписував чомусь не Санич, а Віталій Васянович. Його Олександр Кононов представив як свого «бойового побратима» і партнера по бізнесу. При цьому їх ділові відносини жодним чином не були оформлені …

На київську студію соціального ток-шоу «Полілог» Олександр приїхав восени 2016-го теж у компанії Васяновича. Тоді ми намагалися помирити переселенця з односельчанами, які скаржилися на його кіз. Випуск за участі Кононова можна переглянути за посиланням.

Нещодавно з’ясувалося, що Кононова позбавили всього – створеної ним на голому місці ферми, поголів’я кіз і навіть старої сільської хати, залишивши наодинці з протезами і багатотисячними боргами. Про це в своєму блозі на ZN.UA повідомила Леся Литвинова. Більше з тим, колишній партнер, якому так довіряв фермер, в розмові з волонтерами не соромлячись зізнався, що цинічно використав розкрученого переселенця, якому «охоче давали гроші».

litvinova_zn

«А хто вам сказав, що він мій партнер? Він найманий працівник. Я його взагалі з жалості покликав … Мені ж на розкрутку бізнесу гроші потрібні були? А він – чудовий медійний персонаж. На мене б не дали. На нього давали охоче», – наводить цитату Васяновича Леся Литвинова. З її діалогу з колишнім побратимом Кононова також випливає, що Саничу як працівнику зарплата навіть не передбачалася.

«Та яка зарплата? Він від самого початку говорив, що готовий роками хрін без солі жерти, аби бізнес підняти. У нього ж пенсія є і переселенські. Що йому ще треба?», – заявив Васянович.

litvinova_zn1

Коментувати ситуацію «Полілогу» Віталій відмовився, відрізавши у телефонній розмові «Якщо щось не подобається – нехай позивається до суду. Я нікому нічого не маю доводити, тим більше вам».

Олександр Кононов був змушений залишити кіз та виїхати з Десятин до сусіднього селища.

«Я поза справою. Ферму та кіз «віджав» Віталій. Мені закрили доступ до господарства, виселили з будинку, який ми разом купували. Тварин залишив, хоча їх давали мені: у квартиру кіз не затягнути», – розповів нам Олександр Кононов.

На запитання про те, як так вийшло, Кононов відповів, що цілком довіряв другові, тому всі доходи від бізнесу та будь-яка фінансова допомога для «зручності» була в розпорядженні Васяновича. На додачу сировар ще й безповоротно позичав «партнерові» пенсію та «переселенські».

Прозріння прийшло до Кононова, коли всупереч успішним літнім продажам під осінь раптом накопичилися борги по зарплаті.

«Я почав з’ясовувати і почув «А хто ти тут такий? ». Зараз мені важливо зберегти стадо, зберегти сам проект. На носі зима, потрібні корми, приміщення, люди, щоб доглядати за козами. Наразі веду переговори, є кілька цікавих пропозицій», – поділився Олександр Кононов.

kononov_polilog

Фермер Олександр Кононов у студії ток-шоу “Полілог”, листопад 2016 року

«Ми дізналися про конфлікт випадково і приїхали в Десятини. Як з’ясували, фермери взагалі не переймалися документацією, в тому числі і фінансовою. Ніхто не брав до уваги, скільки було молока, скільки сиру зроблено і продано, хто і скільки вклав коштів. Таке ставлення не витримує критики», – вважає активіст громадської організації« Ініціатива Е + »Валентина Варава.

За її словами, Олександр Кононов раніше отримав грант на поліпшення житлових умов у будинку, який тепер виявився власністю Васяновича. Далі більше: навесні «партнер» умовив Кононова взяти кредит в банку на суму в 100 тисяч гривень на розвиток козячої ферми. Сировар виконав прохання «побратима» і безтурботно віддав йому банківську карту.

«За кілька тижнів Віталій зняв гроші і більшу частину пустив на погашення кредитів своїх родичів», – розповіла Валентина Варава.

На думку волонтера, особистий конфлікт колишніх друзів зайшов так далеко, що помирити їх і розділити сирний бізнес по справедливості дуже складно. Втім за підрахунки вже взялися експерти-економісти, підприємці та друзі від обох сторін.

map

Магазинчик Санича на гугл-мапі

«Під час переговорів ми розглянемо розрахунки кожної сторони і спробуємо вивести цифри, з якими погодяться всі, – продовжує волонтер. – Зараз у нас вже третій варіант цифр від Васяновича. Щоразу вони зменшуються, і ми розуміємо, що неврахованих коштів – близько 400 тис. грн. Це суми, які йшли від продажів сиру і які Васянович фактично використовував на утримання своєї родини», – зазначила Валентина Варава.

Вона також повідомила, що юристи знайшли в «сирному» конфлікті ознаки шахрайства, і Олександр Кононов вже звернувся з відповідною заявою в поліцію.

«У цій ситуації я зробив для себе висновок: бізнес, замішаний на дружбу, не веде ні до чого хорошого. Нові бізнес відносини веду з більш серйозними та відповідальними людьми, і все буде зафіксовано на папері», – резюмував Санич.

Про те, як Олександр Кононов надихнув своїх земляків-переселенців, дивіться за посиланням.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.