ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
1

Сім кіл пекла на шляху до всиновлення

30.11.2016

Важливою проблемою, яку мало помічають люди та влада в Україні, є проблема всиновлення та все, що стосується сирітства загалом.

І мова йде не лише про тих дітей, які залишилися без батьків внаслідок проведення антитерористичної операції на Донбасі. Хоча у зв’язку із цим проблема дуже загострилася. Річ йде про те, що на дітей в Україні взагалі мало хто звертає увагу. Адже вони не потенційний електорат на майбутніх виборах до Верховної Ради та не робоча сила, яка приносить дохід бізнесменам. Діти – це найвразливіша категорія нашого населення, а особливо, якщо мова йде про дітей-сиріт.

Станом на сьогодні в Україні налічується близько 75 тисяч дітей-сиріт. І це без врахування тих будинків дитини, які залишилися на окупованих територіях та у Криму. Лише 10-13% таких діток – сироти, інші – діти, які позбавлені батьківського піклування з різних причин. На відміну від інших країн, де ці цифри щороку зменшуються, в Україні вони або ростуть, або, в кращому випадку, стоять на місці.

Щоб наважитися на всиновлення дитини спочатку добре було б знати про всі сім кіл «пекла», які чекатимуть вас на шляху до умовного «раю». Саме тому ми поговорили із Дарією Касьяновою, яка знає усі тонкощі цього довготривалого процесу. Під час своєї роботи у Всеукраїнському порталі національного усиновлення «СИРІТСТВУ – НІ!» вона разом із колегами евакуйовувала сиріт із Донецької області. Сьогодні Дарія допомагає сім’ям, які хочуть всиновити дітей, зробити це якомога швидше у «СОС дитячі містечка України».
Нижче наводимо схему дій в тому порядку, в якому ви, якщо виявите таке бажання, проходитимете процес всиновлення дитини.

Заявити про своє бажання – коло перше

Якщо у вас виникло бажання всиновити дитину, то, перш за все, необхідно звернутися у службу зі справ дітей за вашим місцем проживання. Зазвичай, вона знаходиться у кожному районі. У великих містах їх може бути навіть декілька, а от, якщо ви живете у сільській місцевості, то вам потрібно звернутися до виконавчого комітету сільської ради. Ви приходите туди і кажете, що хочете бути всиновлювачем. Служба просить вас написати заяву, щоб дійсно засвідчити таке ваше бажання, і дає перелік необхідних документів, які вам треба зібрати.

ВАРТО ЗНАТИ! Українським законодавством передбачено, що всиновлювачем може бути особа не молодше 21 року та за умови, що різниця у віці між дитиною та всиновлювачем становить не менше 15 років. Максимальної границі вікової різниці не існує. Вік дитини, яку можна всиновити, коливається від 2 місяців до 18 років.

Збір пакету документів – коло друге

Отож, ви твердо вирішили всиновити дитину. Для цього необхідно зібрати пакет документів, до якого входять:

  • копії паспортів, що засвідчують особу (обох заявників);
  • довідка про заробітну плану за останні 6 місяців або копія про доходи, звірена у податковій службі;
  • копія свідоцтва про одруження (якщо заявники одружені);
  • висновок про стан здоров’я кожного із заявників, складений за встановленою формою (є деякі захворювання, при яких ви не можете бути всиновлювачем);
  • нотаріально завірена згода другого із подружжя на всиновлення дитини, якщо дитину всиновлює тільки один із подружжя;
  • довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника;
  • копія документів, які підтверджують право власності або право користуватися житловим приміщенням (довідка про оренду).

ВАРТО ЗНАТИ! Зазвичай, документи, які підтверджують наявність житла чи його оренди, є найбільш поширеною проблемою, коли всиновити дитину хочуть переселенці. Адже ні свого житла, ні довідки про оренду часто немає. Важливо і те, що оренда має бути довготривалою – від пів року і на довший термін.
Як правило, збір документів займає до 2-ох місяців. З досвіду тих, хто всиновлював дітей, найдовше потрібно чекати довідку про несудимість.

Перевірка вас та ваших документів – коло третє

Після збору пакету документів ви знову приходите в службу у справах дітей і передаєте його їм. Протягом 10 днів служба перевіряє ваш пакет документі, проводить із вами співбесіду та складає акт обстеження житлових умов. Обмежень щодо метражу житлової площі немає, але передбачено, що у дитини повинне бути своє спальне та робоче місце. Якщо ж ви вже маєте дітей або хочете всиновити різностатевих сиріт, то у них повинні бути окремі кімнати. Варто бути готовими до цього.

Після розгляду усіх ваших документів, проходження співбесіди та написання акту, служба у справах дітей готує висновок про можливість заявників бути всиновлювачами. Коли така заява є, то вас ставлять на облік в усиновлювачі, а ваші дані вносяться в книгу обліку кандидатів на всиновлення – офіційний документ, який підтверджує ваш офіційний статус кандидата-всиновлювача. Це закрита інформація.

ВАРТО ЗНАТИ! Пакет документів та висновок мають термін дії – 1 рік. Через рік треба буде оновлювати документи.

Навчання для всиновлювачів Києва та області – коло четверте

Якщо ви живете у Києві чи Київській області, то до пакету документів потрібно ще й пройти спеціальну програму підготовки опікунів та всиновлювачів. Це, свого роду, експеримент, який затягує увесь процес. Але таке впровадження у вузьких колах вважається досить потрібним. Як правило, навчання тривають протягом місяця-двох.

ВАРТО ЗНАТИ! Поки у вас немає на руках документів про те, що ви можете всиновити дитину, не варто звертатися до дитячих будинків та спеціалізованих інтернет-ресурсів. Часто буває, що всиновлювачі знаходять собі діток, яких хочуть всиновити, а потім з’ясовується, що їх взагалі не можна всиновити. В результаті – травма як для дітей, так і для вас.

Печать

Вибір дитини – коло п’яте

Після того, як ви стали офіційним кандидатом в усиновлючі, потрібно знову звернутися до служби у справах дітей з проханням пошуку дитини для вас. У кожної служби є база дітей, яких можна всиновити. Альтернативним варіантом є пошук діток на офіційних інтернет-ресурсах: СИРІТСТВУ — НІ!, ЗМІНИ ОДНЕ ЖИТТЯ, ДІТИ.

Коли у вас вже є всі документи на руках, то ви маєте перевагу – доступ до більш широкої інформації про дітей, ніж, до прикладу, є на сайтах. Ви можете дізнатися про те, в якому саме закладі знаходиться дитина, які у неї є захворювання і т.п.

ВАРТО ЗНАТИ! Якщо ви вже знайшли для себе дитину, яку хочете всиновити, то обов’язково уточніть, чи немає у неї братів та сестер. Адже за законом таких дітей розділяти не можна. Якщо є троє дітей із однієї сім’ї, то потрібно всиновлювати усіх трьох. Дітей можуть розділити лише у форс мажорних ситуаціях, коли, до прикладу, у когось із дітей якась тяжка хвороба.

Якщо після ознайомлення з такою інформацією, ви готові всиновити дитину, то вам дадуть направлення на встановлення контакту. Термін дії такого направлення 10 робочих днів. За цей час ви повинні поїхати і познайомитися з дитиною. Фактично, у вас є можливість побачитися із дитиною 10 разів, щоб зрозуміти, як вона себе почуває, чи зацікавлена у всиновленні і загалом все, що ви хочете дізнатися про неї. Після 10 днів соцпрацівник, який за правилами мав би бути присутнім при встановленні контакту, щоб потім жоден співробітник будинку дитини не міг спростувати рішення (хоча на ділі так не відбувається), пише висновок про встановлення контакту.

Бажання дитини – закон – коло шосте

Після того, як контакт із дитиною встановлено, у вас вже є рішення про те, що ви можете всиновити дитину, служба у справах дітей протягом 10 днів має з’ясувати у дитини, чи хоче вона, щоб ви її всиновлювати (за умови, що вік дитини дозволяє їй це вирішувати). Далі служба готуй висновок про всиновлення, у якому обов’язково буде враховано інтереси дитини.

Судова тяганина – коло сьоме

Якщо дитина погодилась на те, щоб ви її всиновили, і вже є висновок, то із позовною заявою про всиновлення вам потрібно звертатися до суду. Разом із нею подається і пакет супровідних документів. Тоді в судовому порядку і приймається остаточне рішення по всиновленню. Як правило, це найдовша процедура, яка може тривати до 6 місяців.

ВАРТО ЗНАТИ! Увесь час, поки триває судовий процес, дитина, яку ви хочете всиновити, знаходиться в будинку дитини.

Рай

Після позитивного рішення суду про всиновлення ви можете спокійно забирати її додому. Залишається тільки привітати вас. Вам вдалося пройти всі сім кіл пекла процедури всиновлення в Україні та допомогти дитині знайти справжню сім’ю.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

    Усыновить ребенка в семье – это не меньшее количество кругов ада. То же самое. Это ужас.