ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Головні досягнення, з якими переселенці перейшли в новий рік

Січень 7, 2017

«Полілог» зібрав найбільш значущі для внутрішньо переміщених осіб події минулого 2016 року.

Скасування штампа

На тлі численних невиконаних обіцянок уряду одним з найбільш важливих минулорічних «зрушень» можна вважати рішення Кабінету міністрів України зробити довідки про реєстрацію ВПО безстроковими.

8 червня КМУ постановою №352 позбавив тисячі вимушених переселенців клопоту що півроку подовжувати свої довідки з проставленням штампа в Міграційній службі.

Як роз’яснили в Мінсоцполітики документи, видані ВПО після 13 січня 2016 року (включно) і дійсні на момент набрання чинності змін, стають безстроковими, незважаючи на відсутність у них відповідної відмітки ДМС.

dovidka-vpl

Виняток −довідки, дія яких була скасована за ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», а також довідки, в яких адресою місця проживання переселенця вказано адресу органу державної влади, органу місцевого самоврядування, юридичної особи, її підрозділу або будь-якого іншого приміщення, де переселенець фактично не проживає.

Житло

• Затверджена два роки тому Кабміном комплексна державна програма підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції переселенців до 2017 року, яка передбачала серед іншого будівництво житла для цієї категорії українців, вкотре не була профінансована і тому залишається «декоративною».

Зате в кінці листопада КМУ прийняв нову постанову, якою дав згоду на те, щоб інваліди I і II груп, які є учасниками АТО, а також вимушені переселенці отримували допомогу на придбання житла.

За словами міністра соцполітики Андрія Реви, ВПО зможуть стати на облік в Єдиний державний реєстр пільговиків за місцем своєї реєстрації як внутрішньо переміщені особи, «що є підставою для взяття їх на квартирний облік».

• Восени 2016 року понад 560 переселенців скористалися своїм законним правом і отримали документи на право власності на земельні ділянки в Київській області в рамках програми громадської організації «Кримська діаспора» з допомоги в наданні ВПО земельних ділянок.

1463491215_50661

Йдеться про 10 соток “під садівництво” поблизу села Абрамівка Вишгородського району Київської області (50 км від столиці). Ще одне об’єднання ВПО «Мальовниче. Містечко для переселенців» успішно втілює проект будівництва кооперативного еко-житла в селі Дмитрівка Києво-Святошинського району.

malyovniche

Однак головною проблемою у вирішенні житлового питання для понад 1,6 млн тих, хто залишили Донбас і Крим є відсутність доступних кредитів і механізмів інвестування.

• З 12 грудня на офіційному сайті президента України ініційований збір підписів під зверненням до Петра Порошенка про забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом або надання кредиту під 0% для покупки житла по всій території України. На даний момент під електронною петицією підписалися майже 600 осіб з 25 000, необхідних для її розгляду президентом. Підтримати ініціативу можна за посиланням.

• Під завісу 2016 року Міністерство з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб повідомило про підписання в Берліні угоди про виділення німецьким державним банком KFW 20 млн євро гранту на вирішення проблеми житла для переселенців. Як стало відомо «Полілогу», аналогічні переговори ведуться іншим німецьким банком з Міністерством регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ. Однак наразі механізми фінансування та умови проектів обговорюються сторонами. Їх планують затвердити до кінця січня 2017 року.

Компенсації

Переселенка і екс-губернатор Луганщини Ірина Веригіна влітку 2016 року відсудила у Російської Федерації 35 тис. євро шкоди, завданої їй збройною агресією РФ в Донбасі.

verigina

Відповідне рішення ухвалив 23 серпня минулого року Голосіївський районний суд Києва. Суд визнав, що Веригіна стала вимушеною переселенкой внаслідок російської агресії та окупації частини Луганської області, тому має право на стягнення моральної та матеріальної шкоди з Росії як держави-агресора. Суд наклав арешт на 3 млрд гривень кредитних коштів, які РФ видала Україні під час президентства Віктора Януковича в грудні 2013 року.

Право голосу

У 2015 році на місцевих виборах змогли проголосувати лише два переселенця – Яків Вітюк з Криму та Ірина Малець із Донецька. Адже внутрішньо переміщені особи позбавлені свого Конституційного права брати участь у виборчому процесі за місцем свого нового проживання — на підставі довідки про реєстрацію як ВПО. Виборча адреса «прив’язана» до місця прописки, яким для більшості переселенців залишаються Донбас і Крим. Без зміни адреси в Держреєстрі ВПО не можуть бути включені до списків виборців приймаючої громади.

pravo-golosu

Однак у 2016-му ВПО продовжили боротьбу в судах. У листопаді відстояти право голосу вдалося переселенці Юлії Лементар з Алчевська Луганської області. Вона виграла суд у чиновників відділу ведення Державного реєстру виборців Луцької міськради, які відмовлялися змінити виборчу адресу в реєстрі і таким чином забезпечити її право голосувати на місцевих виборах.

У той же час, експерти визнають, що справжньою перемогою для всіх ВПО буде внесення змін в українське законодавство і визнання реєстраційної позначки в довідці переселенця юридичною адресою.

Золото Ріо

Влітку 2016-го 23-річний переселенець Дмитро Залевський з прифронтової Авдіївки став чемпіоном Паралімпіади-2016 в Ріо-де-Жанейро в плаванні, встановивши світовий рекорд.

zalev

Він сліпий від народження, але, попри все, навчається конструювати сайти, аби в майбутньому забезпечити сім’ї гідний заробіток. Зараз Дмитро вже готується представити Україну на Чемпіонаті світу 2017.

Ще один чемпіон Паралімпіади в Ріо – переселенець Роман Полянський. Він виграв золото в одиночному веслуванні на 1000 м та встановив новий рекорд.

polyanskiy

Художня гімнастка з Криму Ганна Різатдінова принесла українській збірній бронзу в індивідуальному багатоборстві на літніх Олімпійських іграх-2016.

rizatdinova

Ганна виступала під пісню «1944», з якою її землячка Джамала отримала перемогу на конкурсі «Євробачення».

Бажаємо всім миру та злагоди в новому 2017-му!

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.