ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Приклад, що надихає

19.12.2016

«Передайте вітання від нашої сім’ї Саничу! Нещодавно подивилася програму про нього і після ефіру теж сирами зайнялася», – повідомила нашому редактору переселенка Тетяна Сап’ян. Надихнувшись прикладом Александра Кононова (Саныча), вона вирішила зайнятися власним виробництвом сирів, про що розповіла у сьомому випуску ток-шоу «Полілог».

Родина Сап’ян разом із дворічним сином виїхала з Молодогвардійська Луганської області в грудні 2014 року, під час другого перемир’я. Старшу доньку Марину влітку того ж року забрала бабуся.

Для переїзду вони обрали село – там доступніше житло. «Ми шукали місце, де зможемо осісти», – пояснює переселенка. Шукали, доки не знайшли затишний і світлий будинок. Його сім’я взяла в оренду з подальшим викупом. Так Сап’ян оселилася в с. Чкалове на Дніпропетровщині.

Корінним городянам складно було звикнути до сільського побуту: життя тут – щоденна праця. Не буває так, що в селі немає роботи: цвях підбити, літню кухню глиною підмазати, плюс порання по господарству займає більшу частину часу. На все це потрібні сили, час і любов до життя.

У сім’ї Сап’ян є невелика куряча ферма. Тетяна вирішила реалізувати свій підприємницький потенціал ще й у вирощуванні рослин за системою гідропоніки. Це прогресивний, але досить копіткий бізнес, який вимагає постійної уваги: зелень, фрукти та овочі вирощують на штучному середовищі, без ґрунту.

Активна переселенка зізнається, що часом у неї бракує на все сил і виникає бажання переїхати до міста. Так трапляється, коли вони з чоловіком стикаються з труднощами: не вистачає ринку збуту, коштів або віри в майбутнє свого підприємства. Однак у такі моменти Тетяна завжди бере себе в руки, адже мріє стати успішним підприємцем. Подивившись випуск «Полілогу» за участю Олександра Кононова, Сап’ян вирішили наслідувати його досвід і розпочали виробництво сирів.

syr2

syr1

Фото з архіву Тетяни Сап’ян

«Я була на тренінгу в Дніпрі, і там мені порадили зайнятися сирами. Але остаточно мене надихнув Сан Санич Кононов… Передайте йому, що ми всією сім’єю тримаємо за нього кулаки!», − поділилася з нами Тетяна Сап’ян.

До речі, тим, хто давно мріє відкрити власну справу, пропонуємо переглянути нашу добірку грантів, а також дізнатися про нові можливості для переселенців у прийдешньому році.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.