ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Топ-5 бізнес-ідей переселенців, що надихають

21.02.2017

Судячи з історій у ЗМІ про колишніх жителів Донбасу і Криму, які відкрили бізнес на новому місці, чимало з них знайшли себе у ролі власників кафе, сімейних ресторанчиків, перукарень та салонів краси.

Популярні серед ВПО також домашня випічка, рукоділля та виробництво меблів.

Комусь допоміг грант на розвиток своєї справи від благодійних організацій і фондів, комусь друзі-родичі, а хтось уклав власні заощадження. Якщо ви розмірковуєте над стартом власного бізнесу, але не знаєте, з чого почати – пропонуємо надихнутися оригінальними ідеями земляків.

Раз мотузка, два мотузка…

Хореограф із Луганська Світлана Шпак власними силами відкрила у Києві Центр відновлення і розвитку людини. Тут відвідувачі позбавляються від стресу і вчаться контролювати тіло та емоції за допомогою оздоровчої гравітації. Під керівництвом Світлани вони виконують комплекс гімнастичних вправ, розтягуючись у повітрі на мотузках і петлях.

gravity

Фото: Світлана Шпак, Facebook

За словами переселенки, 15-хвилин таких занять замінюють півторагодинне тренування у тренажерній залі. Комплект спорядження, з яким Світлана Шпак розпочинала власну справу, обійшовся їй приблизно в дві тисячі гривень. Сьогодні Центр відновлення і розвитку людини – успішний бізнес і улюблена справа.

Гроші від сонця

46-річний кримчанин Олександр Андрусенко після переїзду до Полтави вклав кошти і сили у створення власної електростанції на сонячних батареях. Заповзятливий чоловік сьогодні повністю забезпечує свій будинок енергією сонця, а надлишки планує продавати державі. Адже, за законом з 2015 року приватні домогосподарства можуть заробляти на продажу відновлюваних джерел енергії за «зеленим тарифом».

solar

Фото: «Факти»

Свою першу станцію Олександр змайстрував ще 12 років тому на даху будинку в Сімферополі. Покинувши окупований півострів, чоловік продовжив займатися ремонтом комп’ютерів, але вирішив повернутися до сонячних батарей, аби подбати про додаткове джерело доходу для сім’ї. Нова станція Андрусенка складається зі сонячних батарей на окремо звареній металевій конструкції у дворі його полтавського будинку і займає 60 м².

За словами Олександра, обладнання для такої 10-кіловатної електростанції, як у нього, разом із монтажем обійдеться приблизно в 12 тис. доларів та окупиться за 6 років. При цьому він запевняє, що змонтувати сонячну станцію під силу кожному «електрику другого розряду».

Якщо встановлювати станцію лише для власних потреб, ніякі дозволи не потрібні. На оформлення ж усіх документів для торгівлі сонячною енергією Олександру знадобилося півроку регулярних відвідувань обленерго.

Він рекомендує починати з мережевої електростанції, яка вироблятиме електроенергію на продаж. Якщо бракує грошей на все обладнання, Андрусенко радить придбати комплектуючі, а сонячних панелей взяти менше, поступово додаючи їх і розвиваючи потужність станції.

Книжковий автомат

Донеччанин, кандидат історичних наук, Іван Баликін придумав і встановив у київській піцерії перший букомат – апарат із продажу книг. Колись таким чином продавали газети. Свої букомати переселенець запатентував і планує їх встановити в залах очікування аеропортів, а також залізничних та автовокзалів.

bukomat

Фото: Podol.City

За інформацією Podol.City, задля створення свого винаходу і подальшого його просування Івану вдалося знайти інвестора. Комплектуючі замовлялися у США та Британії, а знайомі електронники допомогли їх адаптувати під українську мережу.

balykin

Фото: Іван Баликін, Facebook

Також проект Івана підтримало українське видавництво «Фоліо», яке розмістило в букоматі свої блокноти і літературу. Автомат приймає купюри номіналом 10, 20 і 50 гривень, не видаючи здачі. Вартість книг не надто відрізняється від цін у книжкових магазинах, лише заокруглена.

Асортимент букомату Іван Баликін планує формувати за допомогою відгуків книголюбів.

Їстівні картинки на солодощах

Розписаними пряниками і тортами сьогодні вже нікого не здивуєш, а ось переселенець з Луганської області Михайло Лучкін відкрив у Харкові бізнес на їстівних картинах.

Як повідомляє objectiv.tv, відкрити власну справу Михайлові допомогли 10 тисяч гривень гранту «Карітас України», на які він придбав обладнання. Крім того, в обласному центрі зайнятості чоловік пройшов навчальні курси для підприємців-початківців та отримав одноразову грошову допомогу.

tortiki-mp4

За допомогою принтера, харчових чорнил і спеціального їстівного паперу Михайло Лучкін створює яскраві картинки, популярні серед любителів креативних сувенірів і подарунків.

Рясноврожайний бізнес

Наталія Марійчук із Алчевська налагодила на Львівщині успішне виробництво з вирощування зелені методом гідропоніки (без ґрунту, на поживних розчинах). За інформацією «Фактів», жінці, яка ніколи раніше не стикалася з сільським господарством,вдалося удосконалити цю прогресивну технологію і відкрити підприємство «Зелений кошик». Сьогодні вирощувану Наталією зелень закуповують ресторани і торговельні мережі.

04s06-gidropon1-k%d0%be%d0%bf%d1%96%d1%8e%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b8

Фото: “Факти”

Жінка пройшла навчання у проекті «Новий відлік» для переселенців і демобілізованих учасників АТО за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та львівського «Клубу ділових людей». Останній допоміг із розробкою інвестиційного проекту і безкоштовною консультацією провідних світових технологів. Тепер на підприємстві Наталії Марійчук працюють місцеві селяни.

Тут вирощують петрушку, базилік, цибулю, кінзу, селеру, м’яту і рукколу, збираючи десять врожаїв на рік.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.