ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Як ВПО проголосувати на місцевих виборах?

Квітень 15, 2017

Переселенці є повноцінними громадянами України і мають такі ж права, як і всі українці. Однак, майже 1,6 млн громадян, які вимушено влилися у нові громади, третій рік поспіль позбавлені повноцінного права голосу.

Вони можуть обирати Президента країни і голосувати за народних депутатів за списками, але прив’язка до місця реєстрації не дає їм можливості брати участь у місцевих виборах. Активісти називають це дискримінацією та порушенням прав людини.

Що ж може зробити переселенець, аби проголосувати за місцем свого фактичного проживання?

1. Зареєструватися на новому місці

Найчастіше цей крок передбачає купівлю нерухомості, адже простіше зареєструватися у своєму новому будинку.

Ще одним варіантом може стати реєстрація на новому місці за договором винаймання житла. Якщо у вас є родичі або друзі, готові «прописати» у своїй квартирі, потрібно разом з власником звернутися до центру адміністративних послуг, які діють при районних держадміністраціях. На місці потрібно заповнити картку вибуття / прибуття, і протягом одного дня ВПЛ анулюють донбаську або кримську реєстрацію і поставлять нову. Деталі описані на офіційному сайті Державної міграційної служби. Таким чином, переселенець стає повноцінним членом нової громади.

Мінусом даного кроку є те, що при реєстрації на новому місці автоматично втрачається статус переселенця і відповідні соціальні виплати.

2.Зареєструватися за адресою соціальної служби

Отримати місцеву прописку можна в Територіальному центрі соціального обслуговування малозабезпечених пенсіонерів, інвалідів та самотніх громадян терміном на півроку. Для реєстрації необхідно прийти до будь-якого такого центру і написати там письмову заяву. На місці співробітники видадуть довідку, в якій буде вказано місце реєстрації за адресою соціальної служби. Дана довідка є підставою для волевиявлення згідно ЗУ «Про державний реєстр виборців».

За словами юриста Наталії Целовальниченко, переселенці можуть скористатися цим способом, щоб проголосувати на місцевих виборах і позитивний досвід деяких ВПО тому підтвердження. Однак у зв’язку з посиленням перевірок внутрішньо переміщених осіб, це загрожує позбавленням статусу переселенця з усіма належними пільгами.

3. Звернутися до суду

Ще одним способом домогтися справедливості і спробувати повернути собі можливість обирати місцеву владу, є звернення до судових інстанцій. Спочатку необхідно подати заяву до органу ведення державного реєстру виборців при місцевому органі виконавчої влади з вимогою внести дані до списку виборців. Вам в цій вимозі відмовлять, що, в свою чергу, стане приводом для звернення до суду.

Тут можна знайти зразки заяв та позовів. Деталі, які стосуються судових питань, можна уточнити в адвоката «Луганської правозахисної групи» Наталії Целовальниченко за телефоном 0954188050.

Необхідні консультації також можна отримати у представників громадських організацій, які займаються виборчим правом ВПО: Донецька обласна організація «Комітет виборців України», Громадянська мережа ОПОРА, ВБФ «Право на захист», Інститут суспільно-економічних досліджень, ВостокSOS, КримSOS.

4. Дочекатися прийняття закону

27 березня депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект №6240 «Про забезпечення доступу до виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян», Відповідно до законопроекту, для того, аби проголосувати, людина має звернутися до виборчої комісії з мотиваційною заявою, в якій повинна довести фактичне місце свого проживання.

Таким доказом може бути довідка переселенця, договір оренди житла, свідоцтво про шлюб, документ про ведення підприємницької діяльності або документ, який підтверджує догляд за людиною за вказаною адресою.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.