ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

З “Куяльника” вижили, у “Святих горах” дали притулок

02.02.2017

У другому випуску про виселення інвалідів-переселенців з санаторію «Куяльник» ми піднімали питання про стан і перспективи переселенців-інвалідів.Радикальних позитивних змін поки немає, але питанням почали займатися на державному рівні під більш пильним наглядом. Немає ясності в механізмах, тому простежувати рух грошей найчастіше неможливо. І, як завжди, фінансування на питання переселенців виділяється, а на рівні місцевих бюджетів коштів на забезпечення і поліпшення умов інвалідів вже немає.
Але іноді волонтерам вдається вчасно знайти потрібні контакти і можливості. Так, більше 30-ти діток, серед яких дітки з особливими потребами, з санаторію «Куяльник» в жовтні минулого року були переміщені в санаторій «Святі гори» у Святогірську. Це сильні духом люди, які пережили вже не один переїзд за два з половиною роки. Волонтерська група «Слов’яни» регулярно возить туди подарунки (теплі речі, ковдри, солодощі, медикаменти, коляски). Серед дітей є піврічний малюк, цього разу йому дісталася коляска, підгузники і тепле ковдрочку. Часто буває, що є подарунки, а на витрати по самому перевезенню подарунків не вистачає кілька сотень гривень. Давайте бувати дідами морозами не тільки 31 грудня. Адже що може бути дорожче дитячої посмішки. Контакти для реквізитів тут.
За даними мінсоцполітики, в Одеській області було сконцентровано найбільше людей з особливими потребами – понад 3000 чоловік. А на сьогоднішній день в Одеській області їх залишилося менше сотні. В санаторій «Куяльник» після початку бойових дій запросили інвалідів – переселенців з Донбасу. Добре зустріли, забезпечили курс лікування і шведський стіл. Через пару місяців почали потроху натякати на те, що непогано б почати платити, щоб у санаторію не росли борги. Потім почали відключати ліфт, воду, світло. Від безвиході багато повертаються в Донбас, в окремих районах якого донині йдуть бої. Два роки тому команда евакуаторів перевезла близько 20 тисяч переселенців, тепер людей везуть назад, під кулі. Як це пояснити дітям?

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.