ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Здоров’я без ліків. Чому варто стати «печерними» людьми

30.01.2017

«Полілог» продовжує тему доступного оздоровлення для переселенців. Цього разу пошуки привели у Вишгород.

Тут майже рік діє так звана соляна печера, де вимушено переміщені мешканці Донбасу та Криму можуть за пільговими цінами пройти сеанси галотерапії − лікування за допомогою вдихання сухого соляного аерозолю. За словами медиків, перебування в галокамері допомагає зміцнити імунітет дітей і дорослих у боротьбі з вірусними та простудними захворюваннями, а також алергіями і стресами. Без медикаментів і з користю для всього організму.

galoterapiya

«У Вишгород, під Київ, переїхало досить багато мешканців Луганська і Донецька. Розуміючи, що довелося пережити цим людям, ми вирішили їм допомогти, зробивши безкоштовним відвідування для дітей молодше 8 років і знизивши на 40% (до 36 грн за сеанс) вартість для дорослих переселенців», – поділилася з нами директор Salt Room Руслана Старікова.

Як «діє» сіль

Кімната, в якій проходять сеанси галотерапії, схожа на справжню соляну печеру, тільки тут не так прохолодно і можна розташуватися в зручному кріслі. Мікроклімат камери, за словами Руслани, близький до природних умов соляних копалень з їхніми цілющими властивостями. Як нам пояснили, це можливо завдяки щільному соляному напиленню на стінах і стелі, «подушці» з соляних гранул на підлозі, а також іонізації повітря спеціальним аерозолем з дрібних частинок хлориду натрію. Його концентрацію регулює спеціальне обладнання – галогенератор.

peshera1

На створення такої кімнати пішло більше чотирьох тонн солі – тієї, якою славляться копальні міста Соледара Донецької області.

«На підлозі раніше лежали великі камінчики солі, але їх діти розібрали на сувеніри», – посміхаючись зауважує власниця центру.

p1070147

До речі, сіль на підлозі – чудовий масажер і тренажер для стоп і пальчиків малюків, які під час сеансів полюбляють грати тут як у пісочниці.

«Такі ігри допомагають їм спокійно і з користю витримати 50-хвилинний сеанс, закріплюючи ефект від дрібнодисперсного соляного аерозолю, який діти вдихають поки захоплено перекопують «соляний пісок», − пояснила Руслана.

deti

igri

У чому користь

Ідея створити соляну печеру прийшла до Руслани в той момент, коли вона вже втомилася боротися з частими застудами свого 5-річного сина після відвідування ним дитячого садка.

«Зараз ми практично не пропускаємо занять. При перших симптомах нежитю я відправляю його до соляної кімнати, і сопливість зникає», − ділиться молода мама.

ruslana

Відомо, що галотерапія:

• має відчутний протизапальний та муколітичний ефект (бронхіальна астма, бронхіти, кашель у курців, фарингіт тощо);
• допомагає в боротьбі з вірусами;
• зміцнює імунну і нервову системи;
• нормалізує обмін речовин;
• зменшує алергічні прояви;
• ефективна в лікуванні шкірних захворювань (екзема, атопічний дерматит та псоріаз в стадії стабілізації, гнійничнкові ураження шкіри);
• знижує шкідливий вплив промислового забруднення навколишнього середовища.

Рекомендований дитячий вік – від двох років. Однак, за словами Руслани Старікової, відвідувати соляну кімнату можуть і діти молодшого віку – за рекомендацією педіатра і лише в супроводі дорослого.

Вагітним і мамам, що годують дітей груддю, перебування в галокамері також на користь, але за згоди лікаря і за умови гарного самопочуття жінки.

peshere-red

Важливо також знати про існуючі протипоказання для застосування галотерапії, такими, зокрема, є:

• підвищена температура тіла;
• проблеми з нирками;
• онкозахворювання;
• туберкульоз;
• післяопераційні ускладнення;
• клаустрофобія (страх переж закритими і тісними приміщеннями).

Якщо маєте сумніви щодо стану свого здоров’я, перед відвідуванням соляної кімнати проконсультуйтеся в лікаря.

Тривалість

Рекомендований час для першого відвідування соляної кімнати − не більше 30 хвилин. Потім час збільшують до 40-50 хвилин.

Кількість сеансів галотерапії підбирають індивідуально та відповідно до показань. Однак, за словами Руслани, лікувальний ефект ви відчуєте після десяти процедур. Для його закріплення печеру відвідують двічі на рік.

Фахівці запевняють, що при дотриманні технологічних норм облаштування галокамери, заразитися «чужими» хворобами під час відвідування неможливо, оскільки в соляній кімнаті зберігається антибактеріальне середовище.

Важливо

• інтервал між курсами лікування має становити не менше двох місяців;
• за півгодини до відвідування галокамери не рекомендується вживати їжу і напої, в самій кімнаті також заборонено їсти і пити;
• перед сеансом заборонено користуватися парфумами та косметикою з різким запахом;
• одяг має бути зручним і з натуральних матеріалів;
• можна взяти з собою змінне взуття або щільні шкарпетки.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.