ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською

Потрібен паспорт? Що важливо знати переселенцю

Для жителів окупованих територій і ВПО існує особливий алгоритм отримання та відновлення документів, що посвідчують особу. Однак громіздка процедура стає причиною частих відмов у видачі як нових внутрішніх паспортів, так і закордонних біометричних.

Як потрібно діяти, «Полілогу» пояснила юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Ганна Рассамахіна.

ganna-rassamahina

Юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Ганна Рассамахіна

За її словами, заковика − у підтвердженні особистості, яке ускладнено конфліктом та окупацією. Справа в тому, що паспорти громадян України, видані до 2016 року, існують лише на паперових носіях і мають низький рівень захисту. Щоб видати нові, Державна міграційна служба повинна запитати ваші дані з архіву за місцем видачі документів. У випадку з ОРДЛО і Кримом це просто неможливо: будь-які видані «республіками» документи є недійсними в Україні. Тому для встановлення і підтвердження особи розроблений інший порядок, що регулюється, зокрема, Постановами Кабміну № 302 та №289.

Як усе має відбуватися

Для видачі нового українського паспорта або закордонного біометричного у жителів непідконтрольних територій і ВПО запитують додаткові документи з фотографією: закордонний паспорт (виданий після 2007 року автоматично знімає всі наступні етапи), дитячий проїздний квиток, військовий квиток, водійські права, офіцерська книжка та інші посвідчення з фото (до слова, ці вимоги існували задовго до окупації 2014-го для відновлення втраченого паспорта).
• За відсутності таких документів ви письмово просите Міграційну службу зробити запит на інформацію з фото із інших джерел на підконтрольній Україні території: особиста справа з попередніх місць роботи чи навчання, з військкомату, місць позбавлення волі.
• Якщо таких документів немає, то підтвердити особистість повинні будуть свідки. Це можуть бути родичі та сусіди – не менше трьох осіб. Для підлітків, які отримують паспорт вперше – тільки рідні.
• У випадку, коли свідки не можуть прийти до міграційної служби для надання показів, а старий паспорт вами був загублений і ви не пам’ятаєте своїх даних, вам зобов’язані видати письмову відмову у відновленні або оформленні паспорта. Це необхідно для звернення до суду із заявою про встановлення вашої особи. Як тільки суд підтвердить, що ви – той, ким себе називаєте, ви отримаєте паспорт.

pamyatka1

Інфографіка: helsinki.org.ua

pamyatka2

Цей алгоритм є обов’язковим для всіх підрозділів Державної міграційної служби та детально описаний з коментарями на офіційному сайті.

Однак, в Українській Гельсінській спілці з прав людини зазначають, що працівники ДМС неохоче видають паспорти жителям окупованих територій і переселенцям та часто «атакують» їх неправдивими заявами.

«Міграційна служба намагається не зв’язуватися з громадянами з окупованих територій, не проводити процедуру встановлення особи та не піддавати свій орган міграційної служби ризику видати паспорт незаконно», – пояснює юрист УГСПЛ Ганна Рассамахіна.

Порушення і ваші дії

Кримчанам заявляють, що вони можуть отримати свій український паспорт лише в Херсонській області. Насправді, ви можете оформити документ у будь-якому підрозділі міграційної служби за місцем перебування на підконтрольній Україні території. У відповідь на цю неправдиву заяву юрист рекомендує вимагати у міграційної служби письмову відмову прийняти ваші документи.
• У жителів окупованих територій без статусу внутрішньо переміщеної особи вимагають довідку ВПО для видачі паспорта. Ця вимога є незаконним спонуканням до переселення.
• Жителям Криму відмовляють у видачі українського паспорта через наявність паспорта громадянина Російської Федерації, аргументуючи це забороною на подвійне громадянство в Україні. Почувши подібне, звертайтеся на «гарячу лінію» міграційної служби та з письмовою заявою до ДМС про порушення своїх прав. Згідно до п. 4 ст.5 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території», громадянство РФ жителей Криму не визнано Україною, тому ця відмова є незаконною та дискримінаційною.
• Якщо вам немає 18-ти, і раніше ви не отримували паспорт громадянина України, то вам його зобов’язані видати на підставі оригіналу свідоцтва про народження та паспортів батьків. Якщо ж вимагають інші документи або покази свідків, вимагайте письмову відмову на ім’я начальника служби за підписом працівника, котрий відмовився приймати документи. Це «спрацює», оскільки відмовити вам не мають права.

Чому міграційна служба порушує закон?

Описані дії Державної міграційної служби на адресу переселенців і українців в окупації правозахисники пояснюють небажанням видавати внутрішні та закордонні паспорти великому потоку людей «звідти».

«З настанням безвізового режиму всі ризики, пов’язані з перетином держкордону, несе Україна, тому міграційна служба подібними діями намагається убезпечити і себе, і громадян України», − пояснює юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Ганна Рассамахіна.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.