ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Соціологи з’ясували, як насправді ставиться до переселенців місцеве населення

Жовтень 25, 2016

43% мешканців громад, у яких оселилися внутрішньо переміщені особи, ставляться до нових сусідів позитивно, приблизно стільки ж – нейтрально (44%). Негативно сприймають прибулих із Донбасу та Криму близько 5%.

Такими є результати дослідження, здійсненого Київським міжнародним інститутом соціології за фінансової підтримки Уряду Канади у липні-серпні нинішнього року. Дані всеукраїнського опитування ВПО та населення приймаючих громад були представлені 25 жовтня в Українському кризовому медіа центрі Києва.

1Соціологи відзначили, що найбільше підтримують переміщених осіб на Сході, стримано – у Центрі та в столиці.

Майже третина місцевого населення вважає, що допомагати потрібно лише ВПО з проукраїнськими поглядами. 27% вважають, що переселенці самі винні у розв’язанні конфлікту на Донбасі і в тому, що з ними сталося. При цьому, за словами керівника дослідження Марини Шпікер, хоча прибічники цієї позиції в меншості, їхня думка може підсилювати відчуття дискомфорту переселенців у громадах.

«Разом з тим, ми з’ясували, що досвід спілкування з ВПО впливає на погляди цієї категорії населення у кращий бік», – зазначила Шпікер.

2

Серед позитивних наслідків перебування внутрішньо переміщених осіб у громаді опитані називали появу кваліфікованих спеціалістів, приріст робочої сили та збільшення чисельності населення у містах і селах, а також появу фінансування на ремонт.

У «мінус» місцеві записали черги в державних та фінустановах, зростання конкуренції за робочі місця і бюджетні кошти між представниками громади і ВПО, а також соціальну напруженість та небажання переселенців працювати.

6

53% опитаних мешканців приймаючих міст і сіл вважають, що кошти місцевих бюджетів мають виділятися на всіх, хто потребує допомоги, а 38% переконані, що гроші у першу чергу повинні надходити на потреби місцевого населення, а вже потім – на приїжджих.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.