ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Код Шихат-Саркісова. Екс-донеччанин розвиває безкоштовні робоклуби по всій Україні

Травень 5, 2017

У спільноті програмістів його називають головним ентузіастом-робототехніком країни.

За три роки колишній донецький викладач Іван Шихат-Саркісов організував п’ять некомерційних робоклубів – у Вінниці, Івано-Франківську, Маріуполі, Добропіллі і в селі Терпіння Запорізької області. Допоміг запустити подібні проекти в Полтаві та Житомирі. В таких клубах діти віком від п’яти років безкоштовно в ігровій формі опановують основи програмування.

zanyattya

Фото з архіву Івана Шихат-Саркісова

Для безлічі технічних клубів та майстер-класів, котрі з’явилися протягом останніх двох-трьох років, – набираючий оберти бізнес, для нього − справа життя. Свій перший робоклуб Іван відкрив у Донецьку за кілька місяців до конфлікту, а навчати дітей IT-науці почав з 2003-го в рідному Димитрові (тепер Мирноград).

persha-grupa_donetsk

Перша група донецькго робоклубу. Фото з архіву І.Шихат-Саркісова, 2013 рік

Протягом трьох минулих років він побував з лекціями в 10 містах України, створив безкоштовний навчальний відеокурс українською та освітню платформу Technic.in.ua з регулярними призовими конкурсами для творчих дітей та підлітків. А ще він завжди допомагає активістам з регіонів, які бажають навчати дітей робототехніці та візуальному програмуванню.

«Наразі робототехніка не по кишені більшості українських шкіл, а технічні гуртки в основному зосереджені в обласних центрах… Моя ідея – за допомогою спільнокошту підтримати ентузіастів необхідною базою для навчання дітей, незалежно від того, де вони живуть – у місті чи в селі. Ставлю «на вуха» друзів-знайомих: «Дайте грошей, і кожні 3-4 місяці три десятки дітей зможуть проходити цей курс», − розповів Іван в розмові з «Полілогом».

Щосуботи Шихат-Саркісов приїжджає до столиці проводити заняття для дітей співробітників однієї з найбільших ІТ-компаній України.

Нам вдалося «перехопити» активного педагога-переселенця за годину до від’їзду з Києва до Вінниці, куди він перевіз родину з окупованого Донецька.

rodyna

Сімейне фото з архіву Шихат-Саркісових

Іване, нещодавно Ви відзвітували у Facebook про передачу освітніх наборів LEGO новоствореному, п’ятому, робоклубу на базі класу інформатики в школі-інтернаті села Терпіння Запорізької області, де навчаються діти-сироти та діти із затримкою в розвитку. Розкажіть, будь ласка, чому Ви вирішили організувати робоклуб саме в цій школі?

Наприкінці 2016-го мені написала вчитель інформатики Терпіннівської спецшколи. Вона тоді не акцентувала, що її учні особливі, просто надіслала фото робіт на наш конкурс в рамках проекту teсhnic.in.ua, де діти повинні були зібрати доброго робота і розповісти, що доброго він уміє. Ми як раз вже підбили підсумки та нагородили переможців, коли прийшов лист із Терпіння, але я вирішив що не залишу без уваги цю школу.

terpinnya_nabory

Вихованці Терпіннівської школи-інтернату з роботехнічними наборами LEGO. Фото: Юлія Волконітіна

− Як дітям вдалося сконструювати роботів?

Завдяки вчителю, яка цілком присвячує себе їхньому розвитку. Після перегляду відео-інтерв’ю з цими дітьми я був дуже зворушений. Зробив про них пост у спільноті дорослих фанатів і ентузіастів LEGO, які допомогли з різдвяними подарунками. Пізніше «всім світом» збирали кошти на розвиток існуючих робоклубов. Спільними зусиллями вдалося зібрати 111 тис. грн, з яких частина пішла на комплекти конструкторів LEGO Education WeDo, планшет і акумулятори для, можливо, першого сільського робоклубу в Україні. У квітні все це вирушило до Терпіннівської спецшколи-інтернату разом із методичними розробками LEGO Education.

− Скільки коштує обладнання, необхідне для занять робототехнікою в таких клубах?

Базовий набір Education WeDo 2.0 для молодших коштує приблизно 5 тис. грн. Таких наборів на групу з 10 дітей необхідно п’ять (це близько 25 тис. грн). До наборів необхідні ноутбуки або планшети, − по одному на кілька дітей (+орієнтовно ще 40 тис. грн). У випадку з заняттями для дітей 9-10+, потрібні комп’ютери і більш дорогі набори (від 12 тис. грн за комплект). Цифри можуть змінюватись в залежності від курсу валют і постачальника. При нинішньому варто орієнтуватися на 120 тис. грн (без урахування захисних чохлів на планшети, акумуляторів та зарядних пристроїв).

− І все це безкоштовно для школи та батьків?

Так. В Івано-Франківську за рік з роботами LEGO познайомилися 550 дітей. 428 вивчили основи робототехніки та візуального програмування за нашими власними програмами і програмою проекту CodeclubUA . Зараз в групах навчаються ще 120 робоклубівців. Першу потрібну для відкриття клубу суму 55,5 тис. грн ми зібрали за тиждень на спільнокошті «Велика ідея». Загальна ціна питання склала 86 000 грн.

technicinua

РобоклубІФ в Івано-Франківську. Фото: technic.in.ua

− Як із такою насиченою волонтерською діяльністю Вам вдається заробляти на життя?

У Вінниці викладаю в навчальному центрі HubSchool робототехніку, комп’ютерну графіку, основи користування Інтернет та сучасною комп’ютерною технікою, а також веб-програмування для підлітків.

− У вас є IT-освіта?

Свого часу кинув матфак Донецького національного університету (який з окупацією переїхав до Вінниці), потім, працюючи на шахті в Димитрові, навчався за спеціальністю облік та аудит у Красноармійській (нині Покровській) філії Донецького політеху. Потім закінчив курси комп’ютерної графіки в одному з комерційних IT-центрів Донецька.

− А ким Ви працювали на шахті?

Слюсарем із ремонту обладнання, крім цього займався електро- і газозварюванням. Але перший запис у моїй трудовій книжці – бухгалтер. Коли вперше кинув університет, працював у бухгалтерії красноармійського молокозаводу. У відділі кадрів стояли «древні» комп’ютери, на які навіть Windows 3.1. не можна було встановити (посміхається – ред.). Але саме тоді я зрозумів, що мені цікаво. Ще працюючи в шахті, весь вільний час проводив у комп’ютерному клубі, відкритому спільно з товаришем. Тут я розбирався в азах комп’ютерної освіти і ділився навичками з дітьми, яких цікавили не лише ігри.

− Чому присвятили себе робототехніці?

Коли в Україні був оголошений старт британської програми безкоштовного навчання дітей візуальному програмуванню Codeclub я підключився до ініціативи і став волонтером. А трохи згодом вирішив, що можна за принципом Codeclub організувати клуб з роботами LEGO.

Робототехніка − найцікавіший спосіб познайомити дітей з популярним сьогодні програмуванням. Це частина сучасної освітньої концепції STEM (наука, технології, інженерія, математика). Коли дитина «оживляє» за допомогою датчиків зроблену своїми руками іграшку − це найкращий урок. Шестирічні діти створюють з кубиків LEGO крокодила, який закриває пащу, коли йому кладуть палець до рота, і – захопленню немає меж!

roboklu

Добрі звірі робоклубів. Фото: РобоклубІФ

Технічні навички на зразок розробки додатку для мобільного чи будь-якого іншого пристрою стають частиною сучасного життя.

− Чимало батьків скаржаться, що не можуть «витягнути» дітей із планшетів-телефонів, що діти «втрачені» для спілкування через пристрасть до гаджетів. Як із цим впоратися?

Батькам необхідно спілкуватися з дітьми. М’яко контролювати, вникати і обговорювати, рекомендувати корисні додатки. Завжди проблема «втрати» дітей була, в першу чергу, пов’язана з відсутністю якісного і регулярного діалогу з дитиною.

− Поділіться, будь ласка, досвідом, як мотивувати дітей робити те що необхідно і корисно, але що їм не до вбодоби

Запропонувати обрати з двох справ, що не подобаються, одну, менш немилу.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.