ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
2

Наталія Веселова про кошти на житло для ВПО: «Ці гроші вже є»

01.08.2017

Скільки мільйонів гривень з тих, що могли б стати дахом над головою для вимушених переселенців, «зависли» в повітрі і чому? Які законопроекти мають скоро покращити життя ВПО ─ ці та інші новини «Полілогу» розповіла в інтерв’ю народний депутат, голова підкомітету з питань державних соціальних гарантій та забезпечення достатнього життєвого рівня Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Наталія Веселова.

– Нещодавно ви здійснили вдалий «тролінг» Мінсоцполітики під час засідання Комітету, який розглядав міністерський законопроект № 6371 про забезпечення виплати пенсій громадянам у місцях обмеження волі. У відповідь ви подали альтернативний проект, який разом з тим передбачає механізм пенсійних виплат українцям на непідконтрольних територіях. І врешті, Комітет обрав саме ваш проект 6371-1, який вже зареєстрований у Парламенті. Поділіться, будь ласка, подробицями.

Річ у тім, що Україну звинувачували у недотриманні норм міжнародних конвенцій захисту прав людини. Потрібно було законодавчо врегулювати питання виплати пенсій у місцях обмеження волі. Наразі люди, які перебувають під слідством, не мають можливості отримувати пенсійні виплати. Мінсоцполітики розробило відповідний законопроект.

Під час обговорення я нагадала про тисячі громадян на непідконтрольній території, які так само позбавлені цього конституційного права і подала альтернативний проект. Він пропонує законодавчо закріпити за мешканцями окупованих територій гарантоване їм Конституцією право отримувати пенсію, аби вони більше не змушені були обдурювати державу оформленням довідки ВПО. Їм потрібно буде виїхати на контрольовані урядом території і пред’явити свій паспорт громадянина України.

– А як бути з громадянами, які перейшли на бік терористів, але виїжджають по українську пенсію?

Кожен повинен виконувати свою роботу: Пенсійний фонд виплачувати пенсію, а правоохоронці – ловити злочинців. Якщо ми звинувачуємо когось у сепаратизмі, то де вирок? Держава виплачує пенсію засудженим. За логікою Уряду, громадянин з непідконтрольних територій має вчинити злочин і потрапити за грати, аби отримати свою пенсію.

– Парламентський Комітет з прав людини підтримав законопроект про виборчі права переселенців і трудових мігрантів. Як співавтор документу, розкажіть суть цієї ініціативи, на яку давно чекають ВПО.

Тиждень тому на розгляд депутатів Верховної Ради був внесений проект закону № 6240. Це вже третя спроба, якою ми намагаємось повернути право голосу внутрішньо переміщеним особам. До останньої редакції законопроекту ми включили окрім ВПО також таку категорію громадян як внутрішні трудові мігранти, які теж фактично позбавлені сьогодні права голосувати на виборах. Це люди, котрі десятиліттями проживають не за місцем своєї прописки, сплачують податки, але не можуть обирати місцеву владу і контролювати те, як ці кошти витрачаються.

Natalia Veselova

Депутатка Наталія Веселова через конфлікт залишила Донецьк і у парламенті відстоює права переселенців. Фото: Polilog

– Наталіє Василівно, минулого тижня відбулася також важлива для переселенців та ветеранів АТО подія – Парламент нарешті розглянув і прийняв за основу законопроект № 6600 про внесення змін до Закону “Про Державний бюджет України на 2017 рік” в частині фінансування держпрограми «Доступне житло». Скільки коштів на програму передбачено цим проектом?

На жаль, на реалізацію програми «Доступне житло» закладено лише 30 млн гривень в межах всієї країни. До того ж, ці кошти виділяються на молодіжну програму, а не на АТОшників і ВПО, бо вони досі не можуть стати учасниками програми через обов’язкову умову про перебування на квартирному обліку. Скасування цієї вимоги є у «драфті» (чорновому варіанті – ред.) постанови Кабміну, яка наразі не прийнята. Ми з колегами зареєстрували альтернативний законопроект № 6515_1, і сподіваємось, що бюджетний комітет рекомендує саме його до розгляду у сесійній залі парламенту.

– Скільки коштів потрібно, аби обіцяна законом програма «Доступне житло» запрацювала?

На розгляд Ради внесений законопроект депутата Олега Недави, який пропонує виділити 2 млрд гривень на будівництво доступного житла і пільгове державне кредитування. Моїм альтернативним законопроектом передбачається виділення загалом 5 млрд гривень на кредити і на будівництво.

veselova

Депутат ВР і переселенка Наталія Веселова “знайшла” 5 млрд. гривень на доступне житло для ВПО і ветеранів АТО. Фото: Polilog

– Чим поясните таку розбіжність у сумах?

Не бачила розрахунків пана Недави, скажу лише, що мій колега пропонує взяти 2 млрд гривень із конфіскованих коштів Януковича ─ з тієї частини, яка ще не «зайшла» в бюджет. Тобто ці кошти наразі віртуальні, і ніхто не знає, будуть це гроші чи облігації.

Я ж пропоную спрямувати на доступне для ВПО житло, кошти, які не потрібно шукати, вони вже закладені у бюджеті на 2017 рік. Це гроші з Державного фонду регіонального розвитку та із субвенцій місцевим бюджетам (на проекти). По 2,5 млрд гривень на будівництво нових будинків через співфінансування «50 на 50» і на пільгове кредитування.

Під час вивчення ефективності використання коштів, виділених Держфонду регіонального розвитку та місцевим бюджетам, виявилось, що жодна область не використовує їх на 100%. До половини цих сум знову повертаються до державного бюджету.

Якщо спрямувати їх на будівництво житла для переселенців і ветеранів АТО, вони повернуться у вигляді інвестицій до місцевих бюджетів. Таким чином ми стимулюємо будівництво і допоможемо тисячам людей, які втратили житло через конфлікт, нарешті отримати дах над головою.

– Скільки ВПО і ветеранів АТО зможуть придбати пільгове житло на 5 млрд гривень?

За розрахунками мого колеги, за 2 млрд гривень можна забезпечити житлом 3,5 тис. сімей. Отже, на 5 млрд, які я пропоную виділити, буде вдвічі більше – сім тисяч родин. Але це у випадку, якщо вказані кошти дійсно вдасться залучити.

– Чому, на вашу думку, фінансування житла для ВПО знову проігнорували у прийнятому за основу проекті змін до держбюджету?

Під час погодження програми «Доступне житло» та змін до бюджету, Мінфін надавав рекомендації, що суперечать одна одній. Спочатку зауважив, що немає підстав виділяти кошти на програму, оскільки вона «не працює», а потім, що немає потреби затверджувати механізм, бо під його реалізацію відсутні кошти.

Це ілюструє, чому не діють сила силенна державних програм, а гроші на них «зависають» у повітрі. До прикладу, на програму «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» Європейський інвестиційний банк ще три роки тому надав 200 млн євро безповоротної допомоги. Але вони «застрягли» через погодження Мінфіном. За умовами ці гроші мають піти на відновлення інфраструктури Донецької і Луганської області. Однак інфраструктура підконтрольних Україні районів вже відновлюється за рахунок інших коштів і силами регіонів. Через невизначеність пріоритетів Уряду програма «висить» в той час коли є безліч невирішених проблем, на які бракує коштів.

У розмові із заступником міністра регіонального розвитку Левом Парцхаладзе я звернула увагу на цю програму, запропонувавши провести переговори з Європейським інвестиційним банком та змінити цільове призначення наданої допомоги. Визначивши будівництво житла для ВПО і учасників АТО пріоритетним напрямком, Уряд спрямував би на житлову програму ці 200 млн євро. Допоки ж гроші «висять», ми не можемо більше просити донорів, бо нам кажуть: «Ви ще не використали те, що було надано».

– Щодо проблеми компенсацій за зруйноване або втрачене внаслідок конфлікту майно. Аргумент уряду: у нас відсутній механізм цих виплат. В одному з інтерв’ю ви зазначили, він давно існує, зокрема, на Закарпатті, жителям якого компенсують знищене повінню майно. Що потрібно, аби цю практику застосували в умовах конфлікту на Донбасі?

Ми вже адаптували досвід Закарпаття. На одному із виїзних засідань у Слов’янську я зібрала теоретиків і практиків з цього питання, та запросила екс-заступницю губернатора Закарпатської області Єлизавету Пушко-Цибуляк, котра розробляла постанову про компенсацію наслідків повені. На основі цього документу ми розробили новий, адаптований до умов АТО, і передали в Кабмін ще в 2015 році. Навіть збирали круглі столи за участю представників міністерств фінансів, соціальної політики та регіонального будівництва. Всі наче схвалили цей механізм, але врешті все потонуло в глибинах уряду.

Передусім потрібна активність внутрішньо переміщених осіб. Але навіть ті, хто мають змогу вийти під стіни Кабміну, проявляють дуже низький рівень активності. Через це здається, що переселенців мало, їхні проблеми якимось чином вирішені і вже немає потреби чогось вимагати від Уряду і законотворців.

Головне фото: Ян Доброносов

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

    Много народа не знают об этой деятельности,я сам только увидел группу. Дело нужное – готов принять участие.

    Только узнал об этом нужном деле. Готов принять участие.