ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
7

Тука: німецький банк вирішив дати на житло для ВПО на 5,5 млн євро більше коштів

16.02.2017

Нещодавно Україну відвідала делегація німецького держбанку KFW, який обіцяє грант на забезпечення переселенців житлом. «Полілог» дізнався деталі проекту.

Це перший і наразі єдиний донор, готовий допомогти у вирішенні найбільш актуальної з проблем українських ВПО.

Як повідомив на своїй сторінці в Facebook заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука, раніше німецький банк анонсував виділення 20 млн євро коштів на житло для переселенців. Ідеться не про кімнати в модульних містечках, а про доступну оренду збудованих квартир та пільгові кредити на придбання ВПО власного житла.

Під час зустрічі 6 лютого виявилося, що сума гранту за проектом для ВПО становить не 20, а 25,5 млн євро.

tuka_skrin-fb

«Полілог» звернувся до Георгія Туки, аби дізнатися деталі переговорів. Незважаючи на проблеми зі здоров’ям і проходження лікування в одній зі столичних клінік, заступник міністра погодився відповісти на наші запитання.

– Георгію Борисовичу, хто з переселенців зможе взяти участь у проекті, і якими є умови?

Переговори ще тривають, тому вся інформація − попередня. Поки що розглядаються два напрямки: пільгове кредитування та соціальне житло. У першому випадку можуть брати участь всі бажаючі. У другому – найменш захищені з внутрішньо переміщених осіб. Проект діє по всій території з пріоритетом для Донецької та Луганської областей.

При цьому співвідношення коштів на кредит/соціальне житло із загальної суми 25 млн євро ще не визначене. Орієнтовно – 15 млн на пільгові кредити, 10 – на соцжитло. Але механізм лише розробляється.

 

 

tuka_fb

Фото: Георгій Тука, Facebook

 

– Коли очікується фінал переговорів, у чому головна проблема?

Наступний візит німецьких партнерів у квітні. Орієнтовна дата старту програми – початок 2018 року.

– Є інформація, що це перший транш німецького банку, чи відповідає вона дійсності?

Про те, що це – перший транш, чую вперше. Хочеться вірити.

– А чим німецька сторона пояснила збільшення суми гранту з 20 до 25,5 млн євро?

Довірою.

– Раніше в інтерв’ю «Українській правді» міністр Вадим Черниш пояснював, що соціальне житло за грантом KFW надаватиметься ВПО з можливістю викупу в розстрочку. Чи розглядається наразі такий варіант?

Соцжитло у власність не передається. На даний момент розглядаються лише два варіанти – соціальне тимчасове житло і кредити на покупку постійного житла.

– Який з українських банків кредитуватиме іпотеку і на яких умовах?

Переговори ведуться з «Ощадбанком» та «УкрГазбанком». Попередньо ставка за кредитом становитиме 14-16% у гривні. Орієнтовна сума кредиту 10-20 тис. євро.

– Чи правильно я зрозуміла, що кредит в межах 20 тис. євро видається українським банком на придбання постійного житла, а скільки грантових коштів, які не потрібно буде повертати, дає кожному ВПО KFW?

Залежить від суми кредиту (не більше 20 тис євро). Наразі тривають переговори.

– Хто є розпорядником коштів, а хто здійснюватиме контроль? Якою є функція МінТОТ у проекті?

Розпорядником є німецький державний банк KFW. Роль міністерства – допомога і координація.

– У чому, на вашу думку, інтерес донорів?

Інтерес донорів – гуманітарна допомога Україні.

– Під час обговорення житлової концепції радника міністра Лесі Цибулько в грудні Ви зауважили, що донори не зацікавлені у наданні житла у власність ВПО – лише на умовах оренди. Чим вони це пояснюють?

Традиціями. У Берліні 87% мешканців живуть в орендованому житлі. І нічого…

– Громадські організації ВПО побоюються, що, витративши німецький грант на соцжитло в регіонах, уряд не вирішить проблеми переселенців, оскільки їм доведеться стояти в одній черзі з тими, хто десятиліттями чекає на житло. Як цьому зарадити?

Шукати більше грошей.

В тему

У травні 2016 року громадська організація «Кримська діаспора» спільно з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву провели опитування серед внутрішньо переміщених осіб. Дослідження демонструє рівень платоспроможності переселенців і те, на яких умовах більшість готові взяти іпотеку.

1

Дані опитування “Кримської діаспори” і Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву

2

Зокрема, 93,9% опитаних з тих, хто залишили Донбас і Крим, орендують житло. Майже 90% – сім’ї з одним та більше дітей. Близько 41% ВПО готові взяти іпотечний кредит на 20 років. При цьому 60,4 % відповіли, що можуть внести перший внесок. Більше половини готові сплатити одразу 10%, 16,7% – 20%, а 9,9% – майже третину кредиту (30%).

3

4

5

6

7

Про те, як переселенці самоорганізувалися і почали будувати житло своїми руками, читайте в матеріалі на нашому сайті.

    Скажите пожалуйста,а многодетным дают ипотеку?

    Как зарегистрироваться в программе.Мы многодетная семья из Луганска снимаем жильё в Одеессе

    Доброго, по словам замглавы МинВОТ, проект предполагает строительство социального жилья и ипотеку, но окончательно условия участия и механизмы будут разработаны позже. программу планируют запустить в 2018 году

    Я розумію, що проблеми переселенців пенсіонерів навіть не будуть розглядатись? Тай дійсно, навіщо? Виштовхує влада переселенців, а особливо літніх людей, на окуповану теріторію, бо в тепершніх реаліях вони сприймаються як баласт.

    Добрый день! Данная программа уже давно закрыта.

    Немецкий банк выделяет 25,5 млн евро БЕЗВОЗВРАТНЫХ средств на жилье для ВПЛ, а украинский банк будет выделять кредит под 14-16 % годовых?????

    Добрый день! к сожалению вряд ли украинский банк будет выделять кредит под 14-16 % годовых