ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською

ВПО прийшли до міністрів на PARTY в халатах

Слідом за голодуванням переселенці провели флешмоб «PARTYуКабмінанаХаті» за право жити під власним дахом

У середу, 20 вересня, люди під дощем прийшли до Будинку Уряду в домашніх халатах і капцях. Активісти розвісили під вікнами міністерств білизну, розставили стільці і вляглися на принесені розкладачки: до традиційних акцій чиновники давно байдужі.

belyo

Фото тут і далі надане Мій.Дім.Юа

vishayut

«Головна проблема всіх, хто покинув свій дім через конфлікт – житло. Але нам третій рік відмовляють у праві на доступний дах над головою і роблять вигляд, що нас не помічають», – розповіла «Полілогу» керівник громадської організації Мій.Дім.Юа Юлія Дрюк-Ілляшенко.

party

Лідерка об’єднання переселенців Мій.Дім.Юа Юлія Дрюк-Ілляшенко (справа). Фото: facebook.com/veselovanataliia

Тендітна дівчина другий тиждень протестує під стінами Кабміну, вимагаючи виділення фінансування на державну програму «Доступне житло» і скасування обов’язкової постановки на квартирний облік за місцем реєстрації ВПО і АТОшників, що заважає їм брати участь в програмі.

party1

Нагадаємо: у березні був прийнятий закон №1954, який передбачає пільгові кредити під 7% а також 50% компенсації з бюджету на будівництво та придбання житла для переселенців і учасників АТО за програмою «Доступне житло». Однак скористатися пільгами ці категорії не можуть: пережкоджає норма про квартоблік і «0» гривень у бюджеті.

zlyva
Флешмоб у халатах підтримали народні обранці, а також переселенці з Житомира, Рівного, Дніпра, які в режимі он-лайн публікували в соцмережах фото з обов’язковими атрибутами акції і хештегом «PARTYуКабмінанаХАТІ».

fleshmob-party
Через кілька годин «крига скресла», і перші необхідні для «запуску» програми кроки були зроблені.

Як повідомила нардеп Наталія Веселова, присутня в середу на засіданні Кабміну, під шум дощу і «PARTYнаХАТІ» уряд скасував абсурдну вимогу про постановку на квартирний облік за місцем реєстрації для переселенців. Програму «Доступне житло» продовжили ще на рік − до 2018-го, а закладену в неї вартість квадратного метра «збільшили відповідно до сучасних реалій».

yulija

Активісти під Кабміном збирають гроші на омріяне житло

Крім того, учасникам протесту вдалося потрапити на засідання парламентського Комітету з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства і домогтися підтримки фінансування.

За словами радниці міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Олесі Цибулько, Комітет виніс рішення на користь житлової програми і запропонував Верховній Раді «внести до закону про бюджет на 2018 рік 1 млрд гривень на «Доступне житло» для АТОшників та переселенців, що передбачає закон №1954 ».

pid-komitetom

Не дарма люди мокли під стінами Комітету ВР з питань будівництва, містобудування та ЖКГ

У МінТОТ порахували, що на ці гроші отримати власне житло в новому році зможуть отримати приблизно 1700 сімей.

«Закон, який всі називали «мертвим», вже проявляє ознаки життя. На сьогодні ми маємо робочий закон з бюджетом в проекті. Попереду − звернення до бюджетного комітету Верховної Ради, аби він також підтримав необхідні зміни до бюджету на 2018 рік. Наша акція триває!», − заявила лідерка громадської організації переселенців Мій.Дім.Юа Юлія Дрюк-Ілляшенко.

Тим часом, радниця міністра ТОТ та ВПО Олеся Цибулько повідомила, що бюджетний комітет Ради збереться наступного понеділка, 25 вересня.

Докладно про умови програми «Доступне житло» можна дізнатися з коментаря Цибулько за посиланням.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.