ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
30

Програма «Доступне житло» ожила: як ставати в чергу

27.11.2017

Завтра, 28 листопада, о 9 ранку розпочинається прийом заявок для отримання 50% вартості житла за держпрограмою, в якій можуть взяти участь ВПО та учасники АТО.

Керує програмою «Доступне житло» Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Умовами участі та сподіваннями щодо фінансування із журналістами сьогодні поділився голова правління фонду Сергій Комнатний.

komnatnyj

Голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний

За його словами, наразі на програму передбачено лише 30 млн грн. Ці кошти знайшли завдяки перерозподілу бюджету за іншими програмами. Планують згодом перерозподілити ще 9 млн. Мінрегіон розділив гроші між областями пропорційно до кількості зареєстрованих учасників АТО та ВПО. Суми вистачить на квартири для приблизно 120 сімей. Також сьогодні в регіонах діють три десятки подібних житлових програм, на які залучено понад 160 млн грн з місцевих бюджетів. Держмолодьжитло розглядає можливості залучення до фінансування програми міжнародної фінансової допомоги.

При цьому, на запитання «Полілогу» Сергій Комнатний уточнив, що переселенці та атовці стоятимуть у загальній черзі й на однакових умовах із іншими громадянами, котрі потребують покращення житлових умов у кожному з регіонів. Прописка не є перешкодою для постановки на квартирну чергу. Вікові обмеження для учасників також відсутні.

«Програма не передбачає надання якихось пріоритетів конкретним категоріям громадян. Усі – переселенці, учасники АТО, черговики, стоять в одній черзі. Єдина відмінність – диференційований підхід до надання допомоги. Громадяни, що перебувають на квартирному обліку отримують 30%, ВПО та атовці – 50% вартості житла», – роз’яснив голова Держмолодьжитла.

Сергій Комнатний також зазначив, що ідеться про будівництво житла. Відбір забудовників та об’єктів здійснює міжвідомча комісія при Міністерстві регіонального розвитку.

«Наразі сформовано об’єкти, протоколи міжвідомчих комісій перебувають на підготовці в Мінрегіоні. Ми очікуємо їх найближчим часом», – повідомив Комнатний.

preska

Для отримання громадянами пільгового житла у Держмолодьжитлі розробили «4 кроки» (детальна інструкція та пояснення розміщені на сайті). Тут можна розрахувати вартість житла та його площу і завантажити зразки необхідних документів для реєстрації в програмі.

Ось, що потрібно зробити:

1. Перевірити, чи ви маєте право на участь у програмі «Доступне житло».

Так, якщо: ви та члени вашої родини потребуєте покращення житлових умов, не маєте у власності житла на підконтрольній Україні території (власники житла вцілілого, пошкодженого, зруйнованого на окупованій території теж мають таке право) або його площа менше 13,65 кв. м на кожного члена сім’ї, а середньомісячний дохід (з усіма надходженнями, допомогою й виплатами) разом із доходом членів сім’ї із розрахунку на одну особу не перевищує п’ятикратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні, розрахованого Держстатом.

2. Вирахувати розмір держаної допомоги (30% черговикам, 50% – ВПО, учасникам АТО) та житлової площі.

Це можна зробити на сайті Держмолодьжитла самостійно або у регіональному відділенні за місцем перебування.

Розрахунок здійснюється за формулою: 21 кв.м на кожного члена сім’ї + 10,5 кв. м додатково на родину. Далі отриману площу треба помножити на граничну вартість квадратного метра, встановлену Мінрегіоном за такою формулою:

Гранична вартість = опосередкована вартість 1 кв.м x коефіцієнт населеного пункта

Коефіцієнти:

1,75 – Київ, Львів, Дніпро, Одеса, Харків
1,5 – міста-обласні центри, а також міста обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб
1,25 – міста обласного значення з населенням від 100 тис. до 300 тис. осіб
1 – інші населені пункти.

3. Подати заяву та документи у відділення Держмолодьжитла. Адреси та контакти відділень є за посиланням. Перелік документів можна завантажити тут.

Документи подаються особисто у відділенні фонду (не через сайт) усіма повнолітніми членами родини або за їхньою довіреністю.

4. Обрати квартиру з Переліку об’єктів житлового будівництва, визначеного Міжвідомчою комісією Мінрегіону, відповідно до місця реєстрації/проживання (перебування) учасника програми.

Перелік таких об’єктів вже скоро має з’явитися в розпорядженні Держмолодьжитла.

На фініші потрібно укласти договори:

• з регіональним управлінням/іпотечним центром Держмолодьжитла Договір про обслуговування коштів для будівництва (придбання) доступного житла, згідно з яким надається державна підтримка

• із забудовником Договір купівлі-продажу майнових прав на нерухоме майно.

publika

У Держмолодьжитлі також зауважили, що відстежити стан розгляду своєї заяви і подальше виконання договорів можна буде онлайн – в електронному реєстрі на сайті фонду.

Нагадаємо, 20 вересня 2017 року Кабінет міністрів затвердив постановою №708 Порядок забезпечення громадян доступним житлом. Він, зокрема, передбачає надання державної підтримки у вигляді 50% вартості будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО (для інших громадян 30%). Ця підтримка здійснюється в рамках Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки.

Однак, як уточнив «Полілогу» голова Держмолодьжитла Сергій Комнатний, програму мають подовжити до 2023 року. Проект відповідної постанови наразі перебуває на розгляді уряду і має бути ухвалений до кінця поточного року.

«Вкрай важливо до кінця року стартувати навіть із таким мінімальним фінансуванням, аби показати, що механізм програми працює прозоро. Навіть якщо до кінця року програмою скористаються 10 сімей, вона варта продовження. Тоді можна добиватися фінансування на наступний рік і працювати над залученням позабюджетного фінансування», – сказав Комнатний і додав, що загалом фонд склав бюджетний запит для виконання програми у 2018 році на суму в 1 млрд гривень. Це дало б змогу забезпечити житлом 5 тисяч сімей, або близько 15 тисяч громадян.

Загалом, за даними Держфонду сприяння молодіжному будівництву, сьогодні на квартирній черзі перебувають 657 тисяч українців, а з 1,5 млн офіційно зареєстрованих ВПО понад 60% гостро потребують покращення житлових умов.

Як раніше повідомляв «Полілог», у вересні Кабмін скасував обов’язкову для учасників державної програми «Доступне житло» вимогу про постановку на квартоблік за місцем реєстрації, оскільки більшість ВПО зареєстровані на непідконтрольній уряду території.

Переглянути відео з прес-конференції можна тут.

    вопросы я инвалид по слуху работа стаж уже долго стоит не получила
    квартиры люди равнодушный всегда прошу помогать

    Добрый день, Наташа!
    Вы бы не могли более детально объяснить с чем нужна помощь?
    Заранее спасибо!

    Моя дочь проживает с ребёнком на съёмной квартире,в разводе,служит контрактником в погранотряде в Херсоне,куда надо обратиться,что бы стать на очередь на жильё и есть ли льготы для военослуюащих

    Добрый день, Валентина!
    Вас интересует именно херсонская область?

    Добрый день. Я живу на съемной квартире в г.Днепр. Зарабатываю неплохо, долгое время откладывала на свою квартиру, но благодаря скачку курса доллара, все мои сбережения обесценились, так как депозит был в гривне и банк долгое время не отдавал. Начала заново копить, планировала купить вторичное жилье. Сейчас нахожусь в положении, жду ребенка, с мужем разошлись, рассчитывать не на кого. Могу ли я рассчитывать на помощь от государства, при условии, что я не претендую на жилье в новостройке, мне достаточно и не дорогой вторички. Часть денег на покупку жилья у меня есть.

    Я мать одиночка троих детей,с Луганской обл.Живу на съёмной квартире.Могу я узнать телефон куда надо обращаться.

    Добрый день! Вот номера в Луганской области, г. Северодонецк
    (050)529-53-26
    (06452) 42505
    (066) 656 05 57

    Добрый день. Какой конкретно адрес и график работы в Харькове организации, в которой можно стать на очередь?

    Добрый день, Маргарита!
    ул.Данилевского, д.38 каб.7-8
    Контактные телефоны: (057)715-66-33, (057)705-27-03,(057)717-27-79, (057)705-13-55
    График роботы:
    Пн-Пт: 9.00-18.00
    Перерыв 12.00-13.00
    Суббота, воскресенье – выходные

    Добрый день! Мы многодетная семья( 5 по детишек) муж контрактное,одинииз детей инвалид(псих заболевание),живём на сьемном жилье32кв метрамна всех),как иигде модно стать на очередь,г.Никополь-прописка,живём!
    (Днепр,Орджоникидзе,Запорожье) город без разницы какой.

    Добрый день! Вот по этой ссылке вы можете выбрать отделение в которое вам будет удобней обратиться.

    Здравствуйте,я переселенец. В г.Одесса куда именно мне нужно обратиться,что бы стать на квартирный учет??? Спасибо

    Добрый день, Ирина!
    В Одессе вы можете обратиться по адресу ул. Канатная, 83, оф.711
    Контактные телефоны: (048) 729 -49-67 (048) 729-49-57 (048) 729-49-59

    Добрый вечер! Мы с мужем живём в Херсоне на съёмной квартире с маленьким ребёнком. Зарплата у мужа не большая. Скажите, можем ли мы стать на квартирную очередь?

    Добрый день, Александра!
    Вам стоит обратиться в отделение в вашем городе, которое находится по адресу пр.200-летия Херсона, 38 корп.6 ил по контактным номерам телефона: (0552) 43-04-45,(0552) 43-04-24

    Здравствуйте. Я мать одиночка, живу с мамой, сыном, и братом в квартире у отчима, прописаны в другой квартире, но там ситуация не очень,жить не возможно. Имею ли я право стать на квартирный учёт?

    Добрый день, Каролина!
    Скажите, вы переселенцы?

    Скажите, я переселенка из Донбасса…могу ли я прописаться в нежилом помещении г.Киеве? Я,являюсь владельцем нежилого фонда..все документы оформлены на меня…

    Здравствуйте. Я прописана в квартире своей бабушки, там прописан мой сын так же которому 5 лет. Там прлписано всего 6 человек. Я мать одиночка. Проживаю на сьемной квартире, т.к из этих 6 человек 3 являються инвалидами 2й группы. Общая площадь 42.5 м2. Имею ли я право встать на квартирный учет? В г. Одесса?

    Добрый день!
    Программой “Доступное жилье” могут воспользоваться граждане (семьи):
    * состоящих на учете граждан, нуждающихся в улучшении жилищных условий;
    * у которых отсутствует право собственности на жилую площадь (без учета жилья, находящегося на временно оккупированной территории)
    * имеющие в собственности жилую площадь не ˃ 13,65 м2

    Добрый день. Подскажите пожалуйста куда обратиться в Покровске (Донецкой обл.) для постановки на очередь? Мы семья переселенцев из Донецка, 2 детей.

    Добрый день! В Донецкой области можно обратится по адресу г.Словянськ, ул. Шевченка,11 и по телефону :(099) 987-13-61

    Добрый день!Разведена, воспитываю сына одна, жилья нет, прописана у дальних родственников которые требуют выписаться, сыну в конце месяца получать паспорт прописать некуда, работаю в медицинском учреждении , заработная плата мизер, имею ли я право хоть на кредит,рассрочку? За ранее благодарю!

    Добрый день!
    Подскажите, в каком городе вы находитесь?

    Здравствуйте,куда я могу обратиться по поводу квартиры от государства г.Сумы

    Добрий день! г. Суми,вул. Шишкаривская, 9 или по телефону (0542) 77-02-72

    Семья молодая с ребенком прописана в Одессе, живем на съемной квартире в пгт Авангард. Как и где можно встать в очередь по программе доступное жилье?

    Добрый день, Дина!
    В Одессе необходимо обратиться по адресу ул. Канатная, 83 оф.711 или по телефонам (048) 729 49 67, (048) 729 49 57,(048) 729 49 59

    Добрый вечер! Мы с мужем и трёх летней дочкой живем на съёмной квартире, приобрести жилье возможности нет. Можно ли нам стать в очередь , на получение помощи?

    Добрый день, Алина! Да, можете. точный перечень документов можете посмотреть по ссылке.