ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Трибунал ООН розгляне позов України проти Росії

Січень 18, 2017

Міжнародний трибунал Організації Об’єднаних Націй з морського права на початку 2017 року почне розглядати позов України проти Росії за фактом порушення нею зобов’язань в рамках Конвенції ООН з морського права.

Судді міжнародного трибуналу ООН приймуть рішення за територіальним спором між Україною та Росією не раніше 2019 і не пізніше 2021 року. Про це повідомляє заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль.

До складу трибуналу увійшли судді Буалем Бугетайя (Boualem Bouguetaia, Алжир), Алонсо Гомез-Робледо Вердуско (Alonso Gómez-Robledo Verduzco, Мексика). Президентом трибуналу призначений суддя Пайк Цзин Хюн (Jin-Hyun Paik, Південна Корея). З боків Росії був призначений суддя Володимир Голіцин, позицію України представлятиме Воган Лоу (Vaughan Lowe, Великобританія), професор міжнародного права Оксфордського університету.

vaughan_lowe_inside

Фото: essexcourt.com

Даний трибунал не розглядатиме питання приналежності Криму і делімітації (попереднього визначення) державних кордонів — в його завдання входить розгляд претензій України на відсутність можливості використовувати свої природні ресурси, захищати екологію Чорного моря, проводити навігацію в рамках Керченської протоки, порушення Росією екобалансу в Чорному морі і неконтрольований підйом археологічних цінностей з дна моря в Криму.

“Ми хочемо відновити права на використання морської прибережної зони, яка в даний момент належить Україні. На даний момент з нашого боку завершені всі необхідні досудові процедури. Сформований зараз арбітраж трибуналу морського права нас повністю влаштовує”, — повідомила Зеркаль.

Позицію України з питання природних ресурсів раніше вже підтримував єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер (Gunther Oettinger).

“Енергетичні активи, які знаходяться в Криму, на сьогодні вкрадені в України і за цими присвоєннями повинні бути здійснені міжнародно-правові процедури. Ми підтримуємо Україну в цій суперечці”, – сказав він на зустрічі в Брюсселі і додав, що розгляд по даному питанню буде тривалим.

У 2015 році президент України Петро Порошенко повідомляв про намір повернути в судовому порядку контроль за родовищами на шельфі Чорного моря, які були захоплені Росією разом з Кримом.

“Ми повинні відновити українську нафтогазову галузь. Дуже важливо зараз поставити жорстко питання в судах і повернути наші шельфові родовища, включаючи Одеське і Безіменне”, – заявив президент на зустрічі зі студентами Івано-Франківського університету нафти і газу.

Коментуючи інформацію про створення трибуналу, президент України наголосив на готовності країни захищати свої суверенні права.

poroshenko_unn_740

Фото: un.org

Україна готова довести в арбітражі, що агресор зухвало порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до Автономної Республіки Крим морських зонах”, – повідомив Петро Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

Варто зазначити, що прийняття рішення на користь України стане першим вердиктом міжнародного трибуналу, який розглядає питання анексії.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.