ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

У Києві презентували гру про переселенців

20.09.2017

Програма «Радник з питань ВПО» презентувала у столичному HUB 4.0 настільну гру «Переселенська блуканина»

Гравцям пропонують, кидаючи кубик та пересуваючи фішки на яскравому полі, «прожити» більше семи десятків ситуацій, з якими щодня стикаються 1,7 млн. українців, які покинули Донбас і Крим через конфлікт.

«У такий спосіб ми розповідаємо про всі труднощі з життя ВПО … Для того, аби викликати певне співчуття та зацікавленість громадськості до внутрішньо переміщених осіб», – пояснив присутнім регіональний радник з питань конфліктів Посольства Великобританії в Україні Патрік Тобін.

patrik-tobin

publika

Як розповіла під час презентації куратор проекту Ольга Іванова, гру створювали з весни поточного року фахівці програми «Радник з питань ВПО», яка діє по всій країні та фінансується канадською неурядовою організацією Stabilization Support Services і Урядом Великобританії. Також у творчому процесі, за словами Ольги, брали участь близько десятка громадських організацій. Вона зазначила, що майже 70% авторів гри є внутрішньо переміщеними особами.

olga-ivanova

Куратор проекту Ольга Іванова

У відповідь на зауваження критиків про несерйозність проекту та обраної форми для ілюстрації гострих проблем переселенців, зокрема, Ольга Іванова зазначила, що саме таким чином можна достукатися до соціуму і поліпшити життя всім – і приймаючим громадам і ВПО.

«Так, це несерйозна форма для вирішення серйозних проблем, – погодилася куратор «Переселенської блуканини». – Але ми шукали таку симуляцію, яка дозволила б кожному хоча б на годинку відчути себе ВПО, адже, дякувати Богу, не у всіх є досвід переселення, і ми його нікому не бажаємо. Але без його розуміння немає емпатії (співпереживання – ред.) і боротьби за рівні права всіх громадян», – резюмувала Ольга Іванова.

soc-vyplaty

Основа гри – позитивні і негативні ситуації з реального життя колишніх мешканців Донбасу і Криму – від оформлення документів без черг і отримання гранту, до «каруселей» по відомствам, позбавлення виплат, колекторського пресингу, звільнення з роботи за «клеймо» ВПО, цькування дітей у школі і депресії через негативні коментарі у соцмережах тощо.

oshad
Автором «живих» ілюстрацій стала 22-річна студентка Київської художньої академії Ольга Гордієнко, яка назвала проект цікавим викликом для себе.

hudozh

Художниця Ольга Гордієнко

«Є важкі ситуації, які я просто не могла проілюструвати, оскільки тут справді не до жартів і гумору. Наприклад, коли людям потрібно повертатися на непідконтрольну територію за хворими родичами», – поділилася з «Полілогом» художниця.

Вона також додала, що до участі в проекті проблеми ВПО в її розумінні стосувалися більше виїзду з-під обстрілу.

punkty
«Не думала, що стільки бюрократичних перешкод виникає перед переміщеними людьми при спробі отримати базові права і почати жити як всі українці. Сподіваюся, мої малюнки і гра в цілому сприятимуть кращому розумінню і подоланню цих проблем», – каже Ольга Гордієнко.

slovnyk
За словами кураторів, перший тираж гри – 450 примірників українською та 50 англійською. Однак, через значний резонанс, обіцяють надрукувати ще.

На наше запитання про вартість, керівник проекту Ольга Іванова повідомила, що гра поширюватиметься безкоштовно, переважно серед громадських організацій, що мають «хаби» і відкриті простори, а також в школах і бібліотеках. Напередодні «Переселенську блуканину» презентували у Львові, де, за словами авторів, її сприйняли дуже позитивно.

Серед тих, хто встиг протестувати гру під час презентації у столиці, – народний депутат Наталія Веселова, радник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Олеся Цибулько, радник з питань ВПО національного рівня Дмитро Коростельов і переселенка Ганна з 5-тирічним сином Лео.

ganna-i-leo

Випередив всіх і першим подолав шлях переселенця пан Коростельов, який зазначив, що особисто стикався з 70% зображених ситуацій.

korostel

радник національного рівня програми «Радник з питань ВПО» Дмитро Коростельов

На думку авторів «Блуканини», перемога в грі є умовною, поки реально «грати» в неї змушені мільйони людей з Донбасу і Криму. Але настільна гра може допомогти «вийти на новий рівень» порозуміння між державою, приймаючими громадами та ВПО, до якого всі прагнуть більше трьох «військових» років.

Відео з презентації доступне за посиланням.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.