ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською

Якщо раптом … Спокійно про «тривожну валізу»

Вони є у рятувальників, поліцейських та військових. «Екстренні» сумки з необхідним у надзвичайній ситуації набором інструментів і речей.

Від початку конфлікту на Сході України про такі рюкзаки й валізи для цивільних згадали ЗМІ. Понад три роки неоголошеної війни їх збирають тисячі українців, котрі покинули окуповані міста й ті, хто залишився під обстрілами.

Після нещодавніх вибухів складів з боєприпасами в Калинівці та евакуації 30 тисяч жителів, а також заяв про диверсії, можливо, буде не зайвим кожному пригадати, де лежать важливі документи, та організувати свій «екстренний» набір. Без паніки і поспіху.

«Не відчуваючи землі під ногами, я летіла до школи за дочкою. Місто огорнув густий дим. Район оточений, додому не пускали. Врятував білий халат, в якому вискочила з роботи», – таким пам’ятає 10 жовтня 2003 року медсестра Тетяна Коммодова з міста Бахмута (колишній Артемівськ – ред.) на Донеччині. 14 років тому тут, як і в Калинівці, злетіли у повітря сховища зі снарядами, що падали на вулиці і житлові будинки. Вибухнули 10 із 17 складів боєприпасів.

vzriv

Інфографіка: «Вечірній Бахмут»

«Зібрали гроші, документи, теплий одяг, який тут же надівали на себе, аби більше забрати. Потім гріли пельмені на прасці: мікрохвильовки не було, газу теж. Телевізор не вимикали навіть уночі: чекали оголошення про евакуацію. Спали в одязі, дочка – взута, щоб можна було швидко зібратися і бігти», – схвильовано розповідає Тетяна. Відтоді у неї завжди при собі зручна сумка з «черговим» набором медикаментів та засобів гігієни, а також документи і блокнот з важливими телефонними номерами.

doki

За словами медика, досвід пережитого став у нагоді в 2014-му: коли діти залишали околицю захопленого Донецька …

aptechka

Все своє ношу з собою. Ліхтарик, ліки та відлякувач собак

Досвідчені «виживальщики» рекомендують для повсякденного носіння одяг неяскравих кольорів, а також зручне взуття, водонепроникний наручний годинник і рюкзак об’ємом близько 30 л (бажано з непромокаючою накидкою). У ньому крім аптечки і дощовика завжди помістяться зарядні пристрої, компактний радіоприймач (щоб почути офіційні повідомлення під час НП), сірники, мультитул (складаний мультифункціональний інструмент) вода (у термокружці або пластиковій пляшці) і калорійна їжа з тривалим терміном зберігання (шоколад, згущене молоко, тощо).

organaizer

Такі органайзери на будь-який випадок життя пропонують Інтернет-магазини

А ось вміст «екстренної валізи» від Держслужби з надзвичайних ситуацій.

valiza_0
• Рятувальники радять в екстренний момент скласти в непромокаючий пакет важливі документи (краще заздалегідь зробити їхні копії)
Запакувати варто і кредитні карти, фото рідних-близьких, відкладену «на чорний день» готівку
• Дублікати ключів від квартири та автівки
• Карту місцевості й компас
Ліхтарик (у продажу є динамо-ліхтар з приймачем та підзарядкою для телефона), батарейки, сірники, запальничку, свічки, сухе паливо
• Багатофункціональний складаний інструмент (ніж, шило, пила, викрутка, ножиці та ін.)
• Свисток або сигнальну ракету
• Нитки, голку
• Синтетичну мотузку 20 м
• Аптечку передбачити для надання допомоги дорослому і дитині (жарознижувальне, сорбент, знеболювальне, антигістамінне, порошковий антибіотик, очні краплі, бинт, пластир, вату, йод, медичний спирт). Важливо покласти ліки, що постійно вживаєте з «підказкою» про дозування.
• Пакети для сміття (зв’язавши їх разом, можна використовувати як тент)
• Широкий скотч
• Блокнот, олівець
• Мініпалатку, спальник, каремат
• Засоби гігієни: серветки, рушник, зубну щітку, пасту, мило
• Металевий посуд (кружка, миска, ложка)
• Одяг (нижню білизну, штани, теплу кофту, плащ), зручне взуття
• Дводенний запас води та продуктів з тривалим терміном зберігання: висококалорійні солодощі (шоколад, згущене молоко, горіхи, льодяники), тушонку, супові пакети, галети, консерви, крупи, сухі овочеві напівфабрикати.

trevozhnj_chemodanchik

Вміст рюкзака важливо укласти таким чином, аби ви змогли все легко знайти.

Також варто заздалегідь домовитися з близькими про спосіб екстреного зв’язку і про місце зустрічі у разі НП.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.