ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською

Люди окупації 4.0: житло, кредити і рецепт перемоги

Де доступне житло для вимушених переселенців, коли будуть пільгові кредити і чому з ВПО не рахується уряд − ці питання стали акцентами круглого столу «Переселенці: повноправні громадяни України чи вигнанці?», ініційованого Інститутом демократії ім. П. Орлика.

Як повідомила виконавчий директор Інституту Світлана Єременко, дані регулярних моніторингів свідчать про недостатню увагу ЗМІ та суспільства до українців, котрі вимушено залишили окуповані регіони.

svetlana-eremenko

Виконавчий директор Інституту демократії ім.П.Орлика Світлана Єременко

«Приблизно 3-4% онлайн-видань та всього 1% друкованих висвітлюють проблеми внутрішньо переміщених осіб. Однак це не глибокі аналітичні матеріали, а лише інформаційні повідомлення. Виходить, що проблеми цієї категорії населення не актуальні в суспільстві і не вирішуються належним чином протягом чотирьох років. До того ж нерідко саме ЗМІ виступають провокаторами і розпалюють ворожнечу між ВПО та громадами», − зазначила Єременко.

oksana-suhorukova

Оксана Сухорукова, БФ «Свої»: Європейська комісія виділила постраждалим від конфлікту на сході України 24 мільйони євро гуманітарної допомоги, але ніхто насправді не запитує, а регіони не повідомляють, які у них потреби

kruglyj-stil
Передбачалося, що крім озвучування проблем правозахисниками, переселенцями та громадськими організаціями з регіонів, про те, що робиться і що зроблено відзвітують представники відповідальних міністерств, зокрема Мінсоцполітики та Мінфіну. Однак, традиційно, з Кабміну на зустріч прийшов лише заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПО Георгій Тука. Компанію йому склав глава Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

komnatnyj

Голова правління Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний

За словами останнього, гроші на єдину житлову держпрограму для тих, хто залишили Донбас і Крим на поточний рік, надходитимуть на рахунки Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву вже з квітня. За умовами, держава повинна компенсувати до 50% вартості квартир у новобудовах.

«З квітня по 20 млн гривень щомісяця виділятимуть на програму «Доступне житло», − повідомив Сергій Комнатний. Він також нагадав, що всього в нинішньому році держава передбачила на програму 100 млн гривень із 1 млрд запитуваних Держфондом (сума дозволила б забезпечити житлом близько чотирьох тисяч сімей). Порівняйте: майже 120 млн гривень депутати Верховної Ради заклали в бюджеті на компенсацію житла для себе і на утримання державних дач.

Питання про збільшення фінансування програми «Доступне житло» багаторазово піднімалося нардепами. Із чотирьох проектів відповідних змін до держбюджету один днями був підтриманий парламентським Комітетом будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства. Тепер його має ухвалити Бюджетний комітет. 1 млрд на житло для ВПО та учасників АТО пропонується взяти з коштів перевиконання держбюджету.

Глава правління Держмолодьжитла також повідомив, що в 2018 році Фонд планує зробити житлову програму максимально прозорою, скасувавши вплив чиновників на відбір забудовників та об’єктів. Необхідні для цього зміни подані до Кабміну.

rustem-emirgalijev

Рустем Еміргалієв об’єднав кримських переселенців на Львівщині в кооператив зі 110 сімей, які отримали землю та розробили проект селища для ВПО. Проблема − фінансування на втілення

У свою чергу заступник міністра МінТОТ Георгій Тука розповів, що відомство має намір розширити географію своєї пілотної програми забезпечення ВПО тимчасовим житлом після успіху проекту в постраждалій Донецькій області.

«Ми отримали запити з інших регіонів, які теж хочуть взяти участь, тому ми плануємо розширити програму на всю країну», − повідомив Тука.

Нагадаємо, наприкінці 2017 року Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і ВПО спільно з адміністраціями Маріуполя та Покровська придбали для переселенців понад півсотні квартир на вторинному ринку за програмою фінансування 50/50. У 2018 році на «пілот» передбачено в два рази більше коштів − 34 млн гривень. Детальніше про умови програми та участі читайте тут та за посиланням на нашому сайті.

tuka

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО Георгій Тука

Заступник міністра повідомив, що відстежити долю інших впроваджуваних проектів українці можуть онлайн − на порталі Економічного та соціального відновлення, який наразі працює в тестовому режимі.

inkedmapa_li

До слова, на запитання про те, коли, нарешті, запрацює Електронний реєстр зруйнованого та пошкодженого в зоні конфлікту житла, Георгій Тука відповів, що запуск затримується з технічних причин.

«Смішно сказати, але у нас проблема з інтернетом у міністерстві. Сподіваюся, що в квітні платформа почне роботу», − зізнався Тука.

tatyana-karavanovych

Тетяна Караванович четвертий рік живе з дітьми на хуторі під Диканькою на Полтавщині, де лише п’ять хат. Абивижити, вона розводить кіз та курей, але грошей немає на найнеобхідніше. Дончанка в розпачі: всі гранти та допомогу проходять повз глибинку

Пільгові кредити на придбання ВПО житла, які зникли з держпрограми «Доступне житло» під час погоджень, міг би «воскресити» спільний проект МінТОТ і німецького банку KfW. Однак, як стало відомо під час круглого столу, переговорний процес щодо іпотеки в рамках міжурядової угоди Німеччини та України, а також меморандуму KfW і «переселенського» відомства, затягнувся. Про його долю заступник міністра розповідав неохоче …

«Я розчарований діяльністю цієї організації. За програмою будівництва соціального житла протягом півтора року змінилися два менеджера проекту. Зараз третя спроба, і ми не можемо впливати на донорів та вибір ними партнерів в Україні. Для реалізації програми пільгового кредитування KFW досить довго вибирав державний банк. Наскільки мені відомо, проведені переговори з «Укргазбанком» про попередні умови співпраці. З квітня, можливо, буде підписаний договір про партнерство. Якщо не помиляюся, йдеться про кредити під 12-14%», − поділився Георгій Тука.

Корінь практично всіх проблем в темі українського конфлікту та інтеграції ВПО, зокрема, традиційно шукають в худому бюджеті. Однак заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій переконаний, що причина в недостатньому тиску переселенців на чиновників і уряд та у позбавленні ВПО права обирати місцеву владу.

«Весь час від місцевих адміністрацій ми чуємо: «Грошей немає, йдіть на Київ». Але ж у нас децентралізація. Хто з вас запитував у органів місцевої влади дані про те, скільки коштів залишилися на рахунках невикористаними? На кінець 2017 лише по Донецькій області ця цифра перевищує 8 млрд гривень і 1,8 млрд по Луганській. Де і коли на акції протесту з вимогою до обласної або центральної влади вирішити якусь проблему вийшли хоч 200 тисяч із 1,5 млн офіційно зареєстрованих ВПО?», − акцентував Тука.

З ним погодився і керівник Держмолодьжитла Сергій Комнатний, який нагадав, що майже місяць тому на президентському порталі розміщено електронну петицію про збільшення фінансування програми «Доступне житло» і пільгові кредити для ВПО та учасників АТО. За цей час її підписали трохи більше трьох тисяч із необхідних 25000.

petyciya

«Допоки переселенці не об’єднаються, не покажуть, що вони громадяни України, з якими потрібно рахуватися, нічого не буде», − резюмував Сергій Комнатний, уточнивши однак, що не закликає до радикальних дій.

Читайте також:

Переселенці під Радою вимагали дозволити їм голосувати на місцевих виборах
Переселенці гуртуються у бізнес-альянс
Банки зайшли у «Доступне житло». Коли дадуть кредити 

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.