ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською

Банки зайшли у «Доступне житло». Коли дадуть кредити

«Держмолодьжитло» домовився про іпотеку для учасників держпрограми на покупку доступного житла.

6 лютого в Києві Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву підписав меморандум з комерційним банком «Глобус». Як повідомили у фонді, фінустанова долучилася до державної соціальної програми «Держмолодьжитла» і пропонує «пільгові іпотечні програми з першим внеском від держави».

«Компенсацію за кредитом від держави можуть отримати українці в усіх регіонах України на покупку, будівництво та реконструкцію житла», − йдеться у повідомленні.

globus

Очільник “Держмолодьжитла” Сергій Комнатний і глава правління банку “Глобус” Сергій Мамедов. Фото: molod-kredit.gov.ua

За словами глави правління Держфонду Сергія Комнатного, співпраця з банками скерована на те, аби якомога більше українців змогли оплатити свою частку за обрані за держпрограмою квартири.

У січні «Держмолодьжитло» підписав аналогічний меморандум про пільгову іпотеку з державним «Укргазбанком».

«Полілог» запитав керівництво держфонду, коли учасники програми «Доступне житло» зможуть оформити кредити.

«Коли Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства здійснить розподіл коштів між областями. Можливо, це буде вже в березні, але все залежить від Мінрегіонбуду », − повідомив у коментарі глава правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний.

Раніше, під час онлайн-конференції «Полілога» глава «Держмолодьжитла» анонсував, переговори Держфонду з банками щодо пільгових кредитів під 7% річних для учасників програми «Доступне житло».

На думку ж керівника Всеукраїнської Асоціації переселенців Руслана Калініна, від банків-партнерів «Держмолодьжитла» наразі не варто очікувати “чарівної ставки” за кредитами на житло.

kalinin

Глава Всеукраїнської Асоціації переселенців Руслан Калінін. Фото: facebook.com/ruslan.dn

«Вона залежатиме від ставки Нацбанку. За попередньою інформацією, зараз такий кредит можна буде взяти під 18%. Таким чином, при купівлі житла переселенці зможуть розраховувати на підтримку від держави в розмірі 50% і на решту зможуть взяти кредит в цьому банку. Звісно, це не кредит під 7-10%, про який ми ведемо переговори з міжнародними фондами. Однак, це хоч якийсь позитивний зсув. Це підтвердять ті переселенці, які безуспішно намагалися взяти кредит на житло», − прокоментував Калінін.

Нагадаємо, що з 28 листопада 2017 року взяти участь в держпрограмі «Доступне житло» можуть не тільки молоді сім’ї, а й учасники АТО, а також переселенці. ВПО та АТОшникам обіцяють компенсувати з бюджету до половини вартості квартир у новобудовах. З 16 січня відкрита реєстрація на 2018 рік. У 2017-му на програму було виділено 30 млн гривень, в нинішньому – 100. Однак цих коштів не вистачає на всіх бажаючих. За даними електронного реєстру, лише в Києві та області документи на участь у держпрограмі вже подали понад тисячу українців. А всього від Київщини очікують щонайменше 4,5 заяв.Тому організації ВПО і учасників АТО мають намір домагатися від парламенту змін до держбюджету і збільшення фінансування до 1 млрд грн. на поточний рік.

derzhmolod1

У столиці програма «Доступне житло» спричинила найбільший ажіотаж. Раніше в київському управлінні Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву встановили електронний термінал, щоб упорядкувати реєстрацію бажаючих. Однак, як розповіли Переселенці, щоб потрапити в чергу для подачі документів на участь у програмі, люди організували цілодобове чергування в столичному управлінні.

«Усі талони попереднього запису через електронний термінал вже розібрані до кінця 2018 року. Люди пишуть списки і стоять у живій черзі до 25 осіб на день, влаштовують цілодобове чергування, передаючи списки з рук в руки, аби вони не загубилися», − поділилася переселенка Яна Лукашова.

«У багатьох філософія «головне записатися », але ж далеко не всі дійсно збираються тут жити, − продовжує чоловік Яни Валентин, який змушений був залишити бізнес і вивезти сім’ю з Алчевська Луганської області до Києва. − Можливо, уряду варто було б спочатку провести облік та з’ясувати − хто, якого житла (тимчасового чи постійного) за місцем перебування потребує. Тоді б не довелося «битися» в чергах», − вважає переселенець.

chergy

У київському управлінні Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву з листопада 2017-го найбільший ажіотаж серед бажаючих потрапити до черги за доступним житлом. Фото: molod-kredit.gov.ua

У «Держмолодьжитлі» черги пояснюють недофінансуванням, через що не вистачає штатних фахівців. Схему дій для бажаючих взяти участь в житловій програмі нам роз’яснив глава правління Держфонду Сергій Кімнатний.

«Для реєстрації необхідно прийти до регіонального управління фонду. У Києві можна записатися на конкретну дату через електронний термінал. Схема як і в центрах надання адміністративних послуг: ви отримуєте талончик із зазначеними датою і часом, коли потрібно прийти для отримання обраної послуги − консультації або подачі документів за обраною програмою», − розповів С.Комнатний.

terminal

Аби дати раду чергам, у січні в столичному управлінні Держмолодьжитла встановили електронний термінал для запису на прийом до фахівців фонду. Фото: molod-kredit.gov.ua

Аби зекономити сили й час, у фонді рекомендують попередньо вивчити матеріали за програмою на сайті. Якщо ваша ситуація нестандартна або у вас залишилися питання, краще проконсультуватися з фахівцями регіонального управління (контакти управлінь розміщені за посиланням).

Читайте також:

На Донеччині для ВПО придбали 51 квартиру
У Маріуполі розпочався прийом заяв на надання житла
У Дніпрі відкрили один з гуртожитків для ВПО, реконструйований за кошти ЄС 

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.