ГОВОРИ. СЛУХАЙ. ДІЙ.

Читати статтю російською
0

Суд скасував обмеження на вивезення українцями свого майна з Криму. Що далі?

16.06.2017

Апеляційний адміністративний суд Києва визнав незаконною постанову Кабінету міністрів №1035, яка обмежує права кримчан на вивезення особистих речей з окупованого півострова

Як повідомив «Полілогу» юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко, 14 червня апеляційний суд погодився з рішенням суду першої інстанції, скасувавши пункт 1 постанови КМУ, який порушує права вимушених переселенців. Таким чином, дискримінаційний документ №1035 втратив свою силу.

«У статті 9 Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»  зазначається, що держава повинна сприяти переміщенню рухомого майна переселенців. Фактично, постанова №1035 суперечить цьому закону», – пояснив юрист.

У той же час правозахисник зауважив, що попри перемогу кримчан, працівники митниці можуть деякий час ігнорувати судове рішення та перешкоджати перевезенню особистих речей через КППВ. В цьому випадку громадянам рекомендують звертатися за безкоштовною правовою допомогою до приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини.

Київ: 050 140 25 65

Viber: 099 793 64 18

Херсон: вул. Мозолевського, 2 (1 поверх), офіс 19

066 883 11 49 (Viber)

Нагадаємо, в січні 2016 – го набула чинності постанова Кабінету міністрів України № 1035 «Про обмеження поставок окремих товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території …» і навпаки. Документ заборонив українцям ввозити і вивозити все, чого немає у переліку особистих речей, передбаченому статтею 370  Митного Кодексу. Через це кримські переселенці не змогли перевезти в Україну власні меблі та техніку з покинутих квартир і будинків на окупованому півострові.

Як повідомляв «Полілог», у березні Окружний адміністративний суд Києва став на сторону кримчанки Юлії Лісової та визнав незаконним дискримінаційний пункт 1 зазначеної постанови КМУ.

Поділіться своїми думками

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.